Familiarizarea copilului cu apa adâncă este un pas important pentru dezvoltarea lui și pentru înotul în siguranță. Acest proces poate fi o provocare atât pentru copil, cât și pentru părinte, dar cu răbdare și o abordare corectă, vă poate oferi satisfacții și chiar distracție. În acest articol, venim cu sfaturi utile și ponturi despre cum să vă familiarizați copilul cu apa adâncă treptat și în siguranță, astfel încât să se simtă confortabil și sigur pe sine. Fie că vorbim de piscină, de lac sau de mare, este important să-i oferiți copilului o experiență pozitivă și un sprijin care să-l ajute să-și depășească frica și să deprindă elementele de bază ale înotului în siguranță.
Vara totul este distracție, plajă și bălăceală, iar acum că ați devenit părinte, vă puteți bucura de toate acestea împreună cu copilul. Fie că mergeți la piscina din curte, la o piscină publică, pe malul lacului sau pe țărmul mării, există câteva lucruri bune de știut, înainte de a-l duce pe cel mic într-o apă unde nu atinge fundul.
1. Protecția solară este primul articol de pe listă și cel mai important. Trebui să o aveți mereu la îndemână, indiferent dacă cerul este înnorat sau dacă soarele nu este prea puternic. Bebelușii au pielea foarte sensibilă și trebuie bine protejați.
2. Șapcă sau pălărie – orice protejează capul de soare este în regulă. Cine are copil mic cunoaște lupta de a-i pune pălăria și de a-l convinge de zeci de ori pe minut să rămână cu ea pe cap. Alegeți una comodă, care să-i stea bine pe cap.
3. Costumul de baie pentru bebeluși – chiar dacă în piscina proprie nu vi se pare necesar ca bebelușul să înoate în costum de baie, totuși, dacă înotați în public, ar fi foarte neplăcut ca cel mic să emită ceva nedorit, știți ce vreau să spun ;)
4. Accesorii pentru flotabilitate – acest articol este opțional, dar îl recomand cu siguranță. Aveți de ales între accesorii pentru brațe, pentru talie sau pentru trunchi. De reținut: indiferent cu câte accesorii ”blindați” copilul, nu înseamnă că îl puteți lăsa în apă nesupravegheat, fie și pentru o secundă.
5. Prosop – chiar dacă afară este foarte cald, copilul va aprecia un prosop pufos în care să se cuibărească după ce a ieșit din apă (în cazul nostru, cu buzele albastre).
6. Apă de băut și ceva de ronțăit – copiilor le este mereu foame și este de preferat să bea altă apă decât cea în care înoată.
Mai întâi, veniți cu copilul la piscină sau lângă apă, pentru ca cel mic să poată atinge apa cu picioarele și cu mâinile, corpul rămânând uscat.
Apoi intrați cu el la apă mică, puțin adâncă. În această etapă, s-ar putea ca cel mic să se simtă inconfortabil, așa că aduceți-i jucăriile de apă preferate, stați cu el și începeți să loviți apa cu mâinile sau cu picioarele; în curând, copilul vă va imita toate mișcările și se va distra. Când copilul începe să se simtă suficient de confortabil, este timpul să treceți mai departe.
Ultima etapă este apa adâncă, sau adâncimea la care cel mic nu poate atinge fundul apei cu picioarele. Pentru majoritatea copiilor, această parte a șederii în apă este cea mai neplăcută. Bebelușul se va agăța de gâtul dvs. și nu va vrea să vă dea drumul. Acest proces durează de la câteva minute pentru unii copii, la câteva luni pentru alții. Uneori copilul va fi fericit și entuziasmat, alteori se va simți inconfortabil. Răbdare! Este important ca cel mic să simtă că sunteți alături de el și că nu îi veți da drumul daca vrea să rămână agățat de dvs. Cântați-i melodia preferată sau țineți la îndemână jucăriile sale preferate.
Odată ce bebelușul începe să se simtă confortabil, îl puteți înconjura cu brațele în jurul pieptului și pune în fața lui jucării, astfel încât să poată ajunge la ele. Dacă cel mic se ține cu mâinile de o plută de înot, puteți exersa lovirea apei cu picioarele, ceea ce copiilor le place. După ceva timp, va începe să dea din brațe și din picioare, acesta fiind primul său pas către înotul adevărat.
În concluzie, nu uitați că acomodarea cu apa este un proces care cere timp; unii bebeluși se vor simți imediat în elementul lor în apă, dar pentru majoritatea nu va fi atât de ușor. În orice caz, lecțiile de înot ar trebui să fie întotdeauna ca o joacă – atât pentru copil, cât și pentru părinți. Abordați această activitate în același mod ca atunci când vă jucați cu copilul pe uscat.