Cum alegem dopurile pentru urechi?

Dopurile pentru urechi pot părea un accesoriu mărunt, dar sunt importante pentru mulți înotători. Acest articol vă oferă toate informațiile necesare pentru ca dvs. să vă puteți alege dopurile ideale pentru urechi. 

 

La ce servesc dopurile de urechi pentru înot

Dopurile de urechi pentru înot împiedică apa să pătrundă în urechi și în canalul auditiv. Previn inflamarea canalului urechii interne și alte leziuni care pot apărea în ureche la contactul cu apa. Profesional, aceasta se numește „urechea înotătorului” sau „urechea surferului”. Oricine are asemenea probleme sau pur și simplu nu-i place să-i intre apa în urechi ar trebui să folosească dopuri de înot. Este important să alegeți dopuri potrivite, pentru a evita eventualele infecții sau dureri și pentru a preveni eficient intrarea apei în urechi.
 

 

Care sunt tipurile de dopuri de urechi pentru înot?

Dopurile de urechi cu flanșă au formă conică, cu mai multe garnituri flexibile care acționează ca o barieră împotriva apei și sunt proiectate pentru canalul auditiv. Dopurile de urechi cu flanșă sunt cele mai vândute și sunt reutilizabile, reprezentând un bun punct de plecare pentru începători. Cu cât dopurile au mai multe flanșe, cu atât sunt mai etanșe. Recomandăm modelul Speedo BioFUSE Aquatic, care are cele mai multe flanșe. Îngrijite adecvat, aceste dopuri pot rezista multă vreme. Trebuie doar să le spălați acasă cu apă călduță și să le lăsați să se usuce.
 
 
 
Dopurile ergonomice pentru urechi sunt modelate astfel încât să se potrivească perfect în canalul auditiv și să adere aplatizat la urechea exterioară. Dopurile ergonomice pentru urechi au forme diferite pentru urechea dreaptă și pentru cea stângă.
 
 
 
 
Siliconul modelabil etanșant este cea mai bună alegere pentru cei cărora nu le plac dopurile introduse în canalul urechii. Siliconul se modelează în forma unei biluțe care „astupă” orificiul urechii. Dezavantajul acestor dopuri din silicon este că rezistă doar la câteva utilizări. Nu pot fi spălate, atrag praful, ceara și alte impurități. Dopurile de silicon se aplică înainte de scufundarea în apă. În apa mai rece, siliconul se poate întări puțin, fiind mai greu de modelat după aceea. Cu timpul, acest silicon se întărește și își pierde proprietățile. După câteva utilizări, trebuie să cumpărați altele noi, dar chiar și așa oferă o etanșare excelentă.

 

Cum folosim corect dopurile de înot pentru urechi?

În primul rând, trebuie menționat că dopurile nu sunt potrivite pentru scufundări. Dacă vă scufundați până la 1 – 2 metri sau faceți snorkeling, nu este nicio problemă. Sub apă aveți nevoie ca presiunea din urechi să se egalizeze, iar dacă dopurile împiedică acest lucru, există riscul unor probleme mai grave. La fel este și în avion, de exemplu, când aveți nevoie ca egalizarea presiunii să se efectueze corect. Nu folosiți forță la inserarea dopurilor; datorită formei individuale a urechilor, acestea se vor potrivi puțin diferit la fiecare.
 

 

Ce dopuri de înot pentru urechi sunt potrivite pentru copii?

Copiii adoră să se joace în apă – până ce le intră în urechi. Dopurile de înaltă calitate ajută la prevenirea neplăcerilor legate de otite și de durerile de urechi. De fapt, dopurile de urechi pentru înot folosite de copii diferă de modelele pentru adulți doar prin dimensiunea mai mică. Aceste dopuri țin cont de caracteristicile structurale ale unui canal auditiv mai mic și mai îngust, protejând perfect copilul de otitele care pot apărea după o sesiune de înot la piscină. Vă recomandăm cu căldură să luați în considerare dopurile de urechi modelabile din silicon, speciale pentru copii, dar acestea necesită asistența unui adult la inserare și la scoatere. Recomandăm de asemenea fixarea dopurilor cu o cască de înot pentru copii. Nu numai că reduce riscul pierderii dopurilor, dar în plus eficacitatea acestora va crește.
 

Sfatul de final:

Vă recomandăm să completați folosirea dopurilor de urechi pentru înot cu o cască. Casca de înot acoperă urechile și odată cu ele și dopurile, minimizând riscul de pierdere a acestora și totodată mărind protecția urechilor împotriva apei.
 
Atenție la dopurile pentru urechi folosite „pe uscat” – dopurile de vată, de spumă sau de ceară, care protejează împotriva zgomotului. Acestea nu pot fi folosite la înot deoarece absorb apa. Chiar dacă se folosesc tot în urechi, aceste dopuri funcționează pe un cu totul alt principiu decât dopurile pentru înot, fiind vorba de un produs complet diferit.