Cum alegem o geamandură de înot?

Geamandura de înot este un accesoriu excelent și din ce în ce mai popular pentru înotul în ape deschise, pentru înotul pe distanțe lungi sau pentru călire. Există multe tipuri de geamanduri și este bine să le cunoașteți, pentru a face alegerea corectă.

 

 

De ce să înotăm cu o geamandură?

Se recomandă folosirea geamandurii de înot mai ales pentru propria siguranță! Geamandura vă va proteja foarte bine daca v-ați supraestimat forțele sau dacă vi s-a pus un cârcel. Vă puteți ține oricând de geamandură pentru a vă relaxa. Dar mai presus de toate, datorită geamandurii deveniți mai vizibil/ă pentru alți înotători sau ambarcațiuni. Prin utilizarea unei geamanduri de înot, vă asigurați siguranța necesară în apă deschisă, ceea ce vă poate salva chiar și viața.
 

Cum înotăm cu geamandura

Geamandura de înot dispune de o curea care se fixează în jurul taliei și vă oferă suficientă libertate în timp ce înotați. Geamandura plutește liber in spate, nu vă încurcă, fiind totodată este imediat disponibilă la nevoie.
 

 

Geamandură cu sau fără spațiu de depozitare?

Geamandurile de înot pot avea sau nu spațiu de depozitare. Cele fără spațiu de depozitare sunt de obicei mai ieftine, fiind potrivite pentru înotătorii nepretențioși. Această geamandură vă oferă suficientă vizibilitate și protecție. Este potrivită pentru cei care doresc să fie vizibili în apă și, dacă este necesar, să aibă un punct de sprijin. Un exemplu clasic de geamandură clasică fără spațiu de depozitare este Swim Secure Tow, pe care îl recomandăm călduros.
 
 
Geamandurile cu spațiu de depozitare sunt potrivite nu numai pentru înotătorii pe distanțe lungi, ci și pentru firile de explorator care doresc, de exemplu, să înoate până pe malul celălalt și să se întoarcă pe jos. Geamandura cu spațiu de depozitare este potrivită și pentru cei cărora le este frică să-și lase obiectele de valoare nesupravegheate pe plajă. Înotătorii care folosesc o geamandură cu spațiu de depozitare dețin controlul nu numai asupra propriei siguranțe, ci și asupra bunurilor personale depozitate în interior. În funcție de mărimea geamandurii, puteți depozita în interior, cheile, papucii, un prosop, un telefon mobil, haine de schimb, o sticlă de apă și alte obiecte necesare. Cea mai populară geamandură cu un spațiu de depozitare suficient de mare este Swim Secure Dry Bag.
 

 

Cum se umflă geamandura de înot?

Geamandurile se umflă ușor cu gura, pompa nefiind necesară. Majoritatea dispun de o supapă unidirecțională, care apoi se presează sau se deșurubează pentru dezumflare. Este bine de știut ca la geamandurile cu spațiu de depozitare nu acesta se umflă, ci camera laterală. Dacă este necesar, puteți deschide geamandura în timp ce înotați și puteți lua lucrurile de care aveți nevoie fără a dezumfla geamandura. Geamandura dezumflată încape oriunde și nu ocupă mult spațiu.
 

Cum aleg mărimea corectă la geamandura de înot?

Chiar și cele mai mici geamanduri de înot vă pot fi de mare ajutor. Dar cu cât geamandura este mai mare, cu atât are mai multă flotabilitate. De aceea este bine să cumpărați o geamandură mai mare. Diferența de mărime dintre geamandurile în stare dezumflată nu este atât de mare. Pentru femei, mărimea s-m (20-28l) este de obicei suficientă, iar pentru bărbați recomandam l-xl (35-50l). Dimensiunea geamandurii de înot diferă mai ales în ceea ce privește mărimea spațiului de depozitare și capacitatea totală de sarcină.
 

Geamanduri pentru scopuri speciale

Clasificarea nu se încheie cu geamandurile cu sau fără spațiu de depozitare. Există multe alte geamanduri pentru scopuri speciale. Am selectat pentru dvs. câteva exemple demne de reținut.
 
Geamanduri pentru înotătorii de cursă lungă – Pentru înotul pe distanțe lungi, geamandura Swim Secure Tow Float Elite este cea mai potrivită, întrucât dispune de o plasă pentru gustări. Imediat aveți la dispoziție o băutură izotonică, geluri sau magneziu cu care recuperați kilometrii parcurși și puteți continua cu forțe noi, fără întrerupere.
 
Pentru SwimRun sau pentru excursii – O altă geamandură specială este Swim Secure Wild Swim Bag, foarte populară în competițiile de SwimRun, dar și pentru excursioniștii care pot folosi inteligent geamandura ca pe un rucsac clasic prin adăugarea de curele pentru umeri, după care o pot transforma înapoi în geamandură de înot .
 
 

 

Sfatul de final

Chiar dacă geamandurile de înot nu reprezintă un ajutor de salvare, alegeți un produs de înaltă calitate și un brand bun, certificat. Cumpărarea de produse ieftine, fără brand, nu merită investiția.
 
Noi punem vestele de salvare pe același plan cu centurile de siguranță ale mașinii sau cu căștile de bicicletă. Geamandurile de înot ar trebui să facă parte din echipamentul tuturor înotătorilor în ape deschise. Nu vă împiedică să vă distrați din plin în apă sau la antrenamentele mai lungi, și nu strică niciodată să aveți la îndemână un ajutor de nădejde.