Cum alegem un costum de neopren

Apa de afară este rece, așa că echipați-vă corespunzător. Pe lângă o voință puternică, accesoriile și mai ales costumul din neopren vă pot ajuta să vă bucurați de înot. Să ne uităm împreună la câteva sfaturi pentru o alegere potrivită.

 

Care sunt considerentele atunci când testați un neopren?

Pe piață există nenumărate branduri și stiluri de costume, de aceea e bine să testați până îl găsiți pe cel potrivit. Neoprenul ar trebui să vă vină ca o a doua piele, așa că trebuie să verificați câteva lucruri esențiale. Trebuie să poată fi îmbrăcat fără probleme și să puteți face genuflexiuni în el. Mânecile trebuie să se termine chiar deasupra încheieturii, iar cracii chiar deasupra gleznelor (pot exista deosebiri în funcție de înălțimea dvs.).
 
Totodată, nu ar trebui să fie larg sau să facă falduri din exces de material. Acest lucru se întâmplă adesea la nivelul picioarelor și al axilelor, cărora trebuie să le acordați atenție. Nici nu are voie să strângă sau să taie nicăieri. Un costum de neopren care este prea lejer permite apei să ajungă pe suprafața corpului, și riscați să vă fie frig. Un costum mic vă va împiedica să vă mișcați, nu va exista o circulație adecvată a sângelui la nivelul membrelor, ceea ce va duce la o rezistență mai scăzută și la pierderea forței (mai ales la nivelul brațelor).
 

 

Ce costume de neopren există pe piață?

Similar costumelor de baie, costumele din neopren diferă după funcția lor, deci căutați conform utilizării. Grosimea neoprenului determină gradul de izolație termică. Cu cât neoprenul este mai gros, cu atât capacitatea de izolare este mai mare și vă va fi mai cald în apa rece. Așadar, dacă doriți un costum de neopren pentru înotul de iarnă, luați unul mai gros. Dimpotrivă, instructorii sau înotătorii pe distanțe lungi aleg pentru vară un costum de neopren mai subțire.
 
Un alt criteriu ar trebui să fie funcția neoprenului. Pe piață există costume speciale pentru triatlon cu inserție pentru ciclism, sau neoprene pentru înot competitiv pe distanțe lungi sau pentru înotul de iarnă/vară.
Costumele mai diferă și în funcție de lungimea mânecilor și a cracilor. De asemenea, este important să verificați dacă neoprenul este destinat femeilor, bărbaților sau copiilor. Printre producătorii de costume din neopren se numără 2XU, Tyr și Aqua Sphere.
 

 

Ce alte criterii sunt importante la alegerea unui costum din neopren?

Un neopren de bună calitate este adesea zonat, pentru a pluti mai bine în apă. Totodată sunt mai adaptate la mișcare, astfel încât unele porțiuni sunt din material mai subțire, care permite o amplitudine maximă de mișcare în timpul înotului. Iar neoprenul de pe trup maximizează flotabilitatea, astfel încât veți asuma o poziție mai bună a corpului, reducând în același timp rezistența apei. Asemenea avantaje găsiți, de exemplu, la costumul de neopren Pursuit V3 sau la super costumul de competiție Phantom 2.0.
 
 
După cum am menționat la început, trebuie să căutați un costum de neopren care să se potrivească exact corpului și nevoilor dvs.