Cum să alegeţi dopurile de urechi şi clipsul pentru nas

Costumul de baie, casca şi ochelarii. Cel mai ades intraţi în apă echipaţi cu aceste trei lucruri. Dar mai avem şi alte accesorii pentru un antrenament eficient şi diversificat şi pe care vrem să vi le prezentăm. Astăzi vă vom scrie despre dopurile de urechi şi clipsurile pentru nas, ajutătoare mărunte în privinţa cărora aveţi adesea întrebări. Dacă faceţi parte dintre cei care doresc să nu le intre apa în urechi şi nas, atunci citiţi.

Să începem cu dopurile de urechi – când ajută?

 

Ştiaţi că, pe lângă cotul jucătorului de tenis, există şi aşa-numita "ureche a înotătorului"? Medicii folosesc termenul "inflamaţie a canalului auditiv extern" şi în timp ce pe unii înotători îi ocoleşte, alţi viziatori ai bazinului, numai se uită la apă şi au deja mâncărimi. Dacă aveţi predispoziţie la infecţii, dopurile de urechi vă vor ajuta să preveniţi intrarea apei în canalul auditiv. Iar acest lucru este esenţial pentru eliminarea inflamaţiei. În afară de aspectul medical, se pune şi problema confortului - senzaţia de apă în urechi poate să fie neplăcută fie atunci când înotaţi, fie după antrenament. În orice caz - nu vă temeţi să încercaţi dopurile de urechi. Faptul că nu înoată cu ele înotătorii de performanţă nu înseamnă că este o ruşine să le încercaţi şi să mergeţi cu ele la bazin.

 

Avertizare pentru fanii scufundărilor

 

Dacă sunteţi permanent atraşi de fundul bazinului şi vă place să vă scufundaţi, atunci atenţie! Dacă vă veţi pune dopuri în urechi, nu veţi putea echilibra presiunea în urechi în mod eficient şi acest lucru poate duce la complicaţii grave de sănătate. De aceea, scufundătorii ar trebui să lase dopurile de urechi clasice impermeabile acasă. Şi încă o atenţionare – luaţi în calcul faptul că dopurile de ureche blochează intrarea apei, dar şi a sunetului. Prin urmare, dopurile de urechi vă vor asigura un calm şi o linişte perfectă în timpul înotului, dar şi imposibilitatea de a auzi observaţiile antrenorului. Dar să recunoaştem, acest lucru poate avea câteodată şi un efect pozitiv ;-).

Pe care să le alegeţi

Mai întâi, o atenţionare – în apă, nu folosiţi niciodată dopuri de urechi pentru mediul zgomotos. Acestea sunt fabricate din spumă, material care absoarbe apa, de aceea, în bazine sunt absolut nepotrivite. Alegeţi dintre dopurile de urechi speciale, care ar trebui să îndeplinească următoarele criterii:

  • Introducere uşoară

  • Fixare confortabilă în urechi

  • Funcţionalitate fiabilă

  • O culoare mai pronunţată – atunci când dopurile ies din urechi, am şansa să le găsesc în bazin

Iată trei dintre preferatele noastre, inspiraţi-vă:

Speedo BioFuse Aquatic – dopuri de urechi fiabile şi ergonomice, pe care le recomandăm fiecăruia să le încerce. Majorităţii înotătorilor se potrivesc perfect şi, în plus, peste ele veţi putea aşeza confortabil şi casca de înot. Sunt cele mai preferate din sortimentul nostru :-). 

Speedo Ergo Earplug – alte dopuri de urechi reuşite de la Speedo, care se potrivesc bine şi funcţionează aşa cum trebuie. Dacă purtaţi cască de înot în bazin, luaţi în calcul faptul că nu o veţi putea trage mai jos peste urechi (dopurile au capete prelungite pentru fixare şi îndepărtare).

Mad Wave silikon – şi dacă niciunele dopuri nu vor vrea să stea fix în urechi, încercaţi-le pe acestea – sunt din silicon şi le puteţi modela după forma urechii.

 

Să mergem mai departe – de ce să vă procuraţi clips pentru nas?

Nasul plin de apă clorinată poate face înotul neplăcut, în mod sigur, fiecăruia. Tehnica de înot şi respiraţie îmbunătăţite reprezintă o bază excelentă pentru a nu vă intra prea des apă în nas. Cu toate acestea, dotarea cu un clips pentru nas v-ar putea fi utilă. De mult timp nu mai este valabil că, clipsurile sunt numai pentru înotul sincron.

Salvare pentru alergici & mai multă distracţie pentru sufletele jucăuşe

Dacă după înot suferiţi în mod regulat de răceli şi dureri în gât, mergeţi la medic şi întrebaţi-l despre alergia la clor. Ar putea fi cauza problemelor dumneavoastră. Şi tocmai clipsul pentru nas ar putea fi de ajutor persoanelor alergice la clor. Le vor îndrăgi atât copiii, cât şi adulţii, cărora le place să se joace în apă – ondulări, întoarceri, înotul cu faţa în sus sub apă ... imaginaţia nu are limite şi datorită clipsului pentru nas vă puteţi roti în apă după bunul plac. Uneori, clipsul pentru nas este folosit şi de către înotătorii care învaţă tehnica corectă a întoarcerii - mai întâi exersează intensiv tehnica mişcării cu clipsul, apoi îşi dau jos clipsul şi exersează expiraţia corectă în timpul întoarcerii. 

Cu clipsul pe nas, în mod logic, nu veţi putea expira aerul pe nas, ceea ce limitează performanţa. De aceea, probabil că nu veţi vedea acest accesoriu la înotătorii de distanţă şi cei profesionişti. Unii înotători au tendinţa să îşi ţină respiraţia atunci când au clipsul pe nas - la scufundare, nu expiră aerul nici pe gură. Dar acest lucru este, pur şi simplu, o chestiune de obişnuinţă şi cu puţin efort şi concentrare veţi renunţa la acest obicei.

Alegerea corectă? În primul rând, confort...

Fiecare nas este unic, de aceea este bine să încercaţi mai multe clipsuri. Unul se potriveşte perfect pe un nas mic cu vârful în sus, altul pe un nas mai mare ;-). În orice caz, este important să alegeţi un model care stă fix, dar nu cu preţul durerii şi al urmelor pe nas.

La noi, cele mai preferate sunt următoarele bucăţi:

Clipsul pentru nas Speedo  datorită pernuţelor moi din silicon, clipsul de la Speedo este incredibil de confortabil şi stă fix pe nas. Este realizat în mai multe culori, inclusiv transparent, fiind foarte discret.

Arena Nose Clip – acest model de la Arena are o „apăsare“ mai puternică, stă fix pe nas şi este realizat în culori moderate, dar şi mai pronunţate.

Clipsul pentru nas Speedo Competition – dacă până acum aţi încercat mai multe clipsuri şi încă nu l-aţi găsit pe "cel ideal", încercaţi acest model. Picioruşele din plastic sunt unite cu un fir pe care îl veţi mula exact aşa cum aveţi nevoie.

Asta este totul din lumea clipsurilor şi a dopurilor de urechi. Voi cum staţi cu ele? Aveţi clipsuri şi dopuri de urechi în echipamentul de înot? Împărtăşiţi-vă experienţele cu ceilalţi înotători aici sau comentaţi pe Facebook.

Mulţumim prieteni şi să trăiască sportul! Ančí