La ce servesc materialele ajutătoare de înot şi cum să le utilizaţi?

Vă amintiţi când eraţi copil şi părinţii vă îmbrăcau colacul de înot şi, în plus, vă blindau şi cu aripioare de înot? Atunci aţi învăţat să înotaţi, iar ajutătoarele de înot v-au protejat împotriva înecului :-) Bineînţeles, materialele ajutătoare de înot sunt utile şi la vârsta adultă – nu mai aveţi nevoie de ele ca echipament de salvare, vă vor ajuta însă să vă aprofundaţi tehnica de înot şi vă vor diversifica antrenamentul. Haideţi să vedem care sunt materialele ajutătoare oferite şi pentru ce sunt bune.

Materialele ajutătoare de înot servesc la perfecţionarea abilităţilor de înot şi, în acelaşi timp, pentru diversificarea antrenamentului pentru ca acesta să nu devină monoton. Acestea pot fi utilizate pentru întărirea tuturor părţilor corpului, atât la antrenamentul în apă, cât şi pe uscat.

Pentru adulţi

Materialele ajutătoare din spumă sunt utilizate, în principal, ca suport, deoarece, datorită materialului lor, sunt flotabile şi plutesc la suprafaţa apei. De asemenea, sunt utilizate pentru a fixa o parte a corpului pentru a tonifia mai bine o altă parte sau pentru a vă îmbunătăţi tehnica.

Plutele de înot sunt potrivite pentru învăţarea stilurilor craul, bras, fluture şi bătăii picioarelor la procedeul spate, deoarece prin ţinerea plutei cu mâinile, veţi fixa partea superioară a corpului şi vă veţi concentra numai asupra mişcării picioarelor. Plutele sunt produse în diferite dimensiuni şi forme.

Plutitoarele pentru înot, flotoarele de înot în formă de opt, pull buoye servesc pentru fixarea părţii inferioare a corpului prin plasarea plutitorului între coapse sau între glezne. În plus, datorită flotabilităţii, ajută înotătorul să se menţină în poziţia orizontală ideală de înot. Pot fi utilizate pentru învăţarea tuturor stilurilor de înot.

    

Alte materiale ajutătoare sunt cele care vă vor ajuta să vă întăriţi mai mult părţile antrenate ale corpului, deoarece opun o rezistenţă mai mare în apă. Pe de altă parte, sunt de ajutor începătorilor, a căror tempouri nu au încă dinamica necesară, deoarece accelerează mişcarea în apă. În această categorie sunt incluse labele şi pălmarele pentru înot.

Pălmarele pentru înot sunt folosite, în principal, pentru întărirea braţelor, diversificarea antrenamentelor de înot lungi, dar şi pentru conştientizarea rezistenţei apei. Pălmarele pentru înot sunt utilizate la toate stilurile de înot.

  

Labele de înot ajută la întărirea picioarelor şi determină înotătorul să conştientizeze importanţa muncii picioarelor, iar pe începători îi ajută să îşi menţină poziţia sau viteza de înot. Sunt mai scurte decât labele de scafandru, iar un tip special sunt monolabele care sunt potrivite pentru mişcarea picioarelor la stilul fluture.

Un material ajutător excelent este tubul snorkel. Tuburile snorkel pentru înot sunt frontale, prin urmare nu se poartă pe partea laterală a capului ca cele pentru scufundări. Datorită tubului snorkel, înotătorul nu trebuie să se concentreze asupra inspiraţiei corecte, nici să se oprească atunci când îi intră apa în gură :-). Se concentrează numai pe tehnica corectă.

Dacă antrenamentul cu ajutătoarele clasice vi se pare monoton sau inefectiv, pe piaţă există o gamă largă de materiale ajutătoare de înot. 

Pentru copii

O categorie specială sunt materialele ajutătoare de înot pentru copii. Majoritatea au funcţii asemănătoare ca cele pentru adulţi, sunt însă mai mici şi au un design pentru copii. Acestea sunt, în principal, plutele şi plutitoarele pentru copii. Unele sunt destinate însă numai copiilor :-)

Centurile de înot pentru copii sunt instrumentul ideal pentru primele lecţii de înot, deoarece sunt realizate din spumă şi asigură o plutire excelentă. Se prind în jurul corpului, nu deranjează şi permit mişcarea liberă a mâinilor. Pote fi uşor desfăcute sau strânse datorită cataramei şi sunt realizate în mai multe dimensiuni, în funcţie de vârstă. 

Un material ajutător excelent este vesta pentru copii. Vesta cuprinde perfect corpul copilului şi, datorită flotabilităţii sale, asigură plutirea la suprafaţă, fără a deranja, oferind o libertate maximă de mişcare. 

Un material ajutător bine-cunoscut sunt aripioarele de înot pentru copii, cu care copilul pluteşte uşor şi care îi oferă suportul necesar pentru primele lecţii în apă. Sunt potrivite atât pentru înot, cât şi pentru jocuri în apă vara la ştrand.