Rezoluţiile. Cuvântul care vă vine în minte aproape în mod automat la cumpăna anilor. Mulţi dintre noi nu acordă acestui cuvânt nicio importanţă, alţii dimpotrivă, percep sosirea noului an ca un moment ideal pentru a începe să lucreze asupra lor înşişi, aşa că îşi propun obiective pe care vor să le atingă. Întrebarea este însă cum să vă stabiliţi obiectivele şi, mai ales, cum să le duceţi la bun sfârşit, ceea ce este mult mai important.
Aceasta este o întrebare fundamentală, la care răspunsurile pot varia. În principiu, rezoluţia ar trebui să vă determine să evoluaţi în viaţă. Pentru a fi mai sănătoşi. Pentru a avea un succes mai mare. Pentru a fi mai satisfăcuţi. Apoi, va depinde de fiecare dintre noi, ce ne vom imagina sub aceste lucruri. Cum pot fi însă realizate toate aceste lucruri?
Nu exageraţi. Pe scurt, orice lucru făcut în exces dăunează. Dacă la început vă veţi stabili obiective prea mari, se poate întâmpla să nu le atingeţi, şi acest lucru vă va descuraja, astfel încât veţi începe să evitaţi această activitate, ceea ce este o reacţie naturală, nimeni nu vrea să se dedice activităţilor care îi aduc dezamăgire.
Acest lucru, bineînţeles, înseamnă că veţi evita frustrarea dacă vă veţi stabili obiective realizabile. Încercaţi-vă limitele treptat.
Nu are rost să vă promiteţi că veţi face exerciţii fizice (sau că veţi înota) de cinci ori pe săptămână când ştiţi că aveţi timp pentru acest lucru numai trei zile pe săptămână. Fiţi realişti şi propuneţi-vă un plan de antrenament care poate fi respectat.
Indiferent dacă sunteţi începători sau mergeţi la înot în mod regulat, dar nu aţi încercat niciodată să înotaţi cu un antrenor, căutaţi-l. Măcar încercaţi. În niciun caz să nu vă faceţi iluzii că vă veţi învăţa totul singuri. Nu pretindem că acest lucru nu este posibil, va fi însă mai dificil, şi s-ar putea întâmpla să învăţaţi să înotaţi greşit, iar deprinderile incorecte se îndreaptă mai greu. Mai mult decât atât, puteţi descoperi că, pur şi simplu, nu reuşiţi să învăţaţi să înotaţi, aşa că veţi renunţa la acest lucru. Feedback-ul antrenorului este, de aceea, util. În plus, antrenorul va servi perfect pentru a vă motiva.
Adesea se uită de faptul că, dacă după o activitate urmează o recompensă, acest lucru ne va motiva în viitor pentru a începe o activitate similară. Sistemul de recompense, fie că ne place sau nu, este, pur şi simplu, o structură veche a creierului pe care o avem în comun cu animalele. Cu ajutorul recompenselor le învăţăm pe animalele noastre să ne respecte ordinele, pe baza recompenselor (dar şi a pedepselor) ne educăm copiii, şi bineînţeles, şi noi învăţăm mai eficient deprinderi noi cu ajutorul recompenselor.
Deci, începeţi lent, efectuaţi-vă activitatea în mod regulat şi răsplătiţi-vă. Cumpăraţi-vă ceva frumos, faceţi o baie fierbinte sau luaţi o gustare bună pentru a vă răsplati. Acest lucru va da rezultate.
Ţineţi-vă un jurnal. De ce? Pentru a avea o imagine de ansamblu a rezultatelor obţinute, a succeselor, dar şi a eşecurilor. În plus, pe măsură ce scrieţi, veţi şti că faceţi într-adevăr ceva, iar progresul realizat în timp vă va motiva pentru a continua.
Acesta este un punct destul de important. Suntem doar oameni, şi, din când în când, fiecare în drumul lui spre succes, indiferent care ar fi acesta, se poticneşte. Nu vă temeţi. Poticnirea, greşelile şi eşecurile fac parte din viaţă. Nu vă temeţi de eşecuri, acceptaţi-le şi promiteţi-vă că data viitoare va merge totul mai bine.
Spuneţi-o tuturor. Scrieţi-o pe Facebook. Scrieţi-o pe Instagram. Mulţi dintre prietenii voştri vor fi cu siguranţă curioşi să afle cum vă îndepliniţi obiectivele. Ba mai mult, veţi dori să vă lăudaţi prietenilor cu rezultatele obţinute, iar numărul de like-uri de pe profilele voastre vă poate, de asemenea, motiva să continuaţi.
Dacă tot vă veţi face cunoscute planurile, ce ar fi să vă găsiţi şi un prieten? Cu el veţi putea împărtăşi realizările, dar şi eşecurile, şi vă veţi decide mai mai uşor pentru un antrenament. Că doar nu veţi renunţa la o întâlnire sportivă pe care aţi planificat-o cu prietenul vostru.
În creierul uman adult, se formează zilnic mii de neuroni, mai ales în hipocamp, care se implică în procesele de învăţare şi memorare. Ştiţi însă ce contribuie la producerea unui număr mai mare de neuroni? Exerciţiile fizice şi aerobicul, acestea sunt activităţile prin care contribuiţi la formarea de noi neuroni, şi astfel la îmbunătăţirea memoriei. Conform unor anumite surse însă, după 28 de ore de la efectuarea acestor exerciţii, aceşti neuroni noi mor. Prin urmare, după exerciţii, ar fi bine să îi angajaţi şi, astfel, să îi antrenaţi, pentru a nu se stinge.