6 materiale ajutătoare speciale care vă vor îmbunătăţi tehnica de înot (partea întâi)

Pluta, labele sau pălmarele de înot sunt cunoscute de majoritatea înotătorilor. În afară de echipamentul de bază există însă şi accesorii speciale despre care, probabil, nu ştiţi şi care v-ar putea ajuta să vă îmbunătăţiţi tehnica pentru un înot mai eficient şi mai sănătos. Haideţi să vă facem cunoştinţă cu şase materiale ajutătoare de înot de la brandul american Finis!

1. Finis Hydro Hip – pentru rotirea corectă a şoldurilor

La înot, forţa de propulsie porneşte din şolduri şi trunchi, de aceea efortul de a face totul numai cu picioarele şi mâinile nu duce la un înot eficient. Finis Hydro Hip este de ajutor, în special, la stilurile craul şi înotul pe spate, pentru realizarea unei rotaţii mai bune a şoldurilor. Puneţi-vă centura cu „aripi” pe şolduri şi dacă mişcarea de împingere cu mâinile nu va fi în armonie cu rotaţia şoldurilor, mâinile vi se vor lovi de aripi. Acest lucru este bine demonstrat în următorul videoclip. 

Finis Hydro Hip vă ajută:

 • să vă îmbunătăţiţi tehnica şi temporizarea rotaţiei trupului

 • să îmbunătăţiţi coordonarea rotaţiei trupului şi a fazei de propulsie cu mâinile

 • să vă întăriţi muşchii trupului şi şoldurilor

Utilizarea acestui accesoriu necesită o capacitate mai mare de concentrare, deci înotaţi cu el distanţe mai mici şi nu uitaţi (ca în cazul tuturor materialelor ajutătoare) să încercaţi tehnica învăţată şi fără centură. Utilizarea unui material ajutător este un mijloc, nu un scop ;-)

2. Finis Tech Toc – pentru menţinerea ritmului

 

Fiecare înotător doreşte să „prindă” ritmul corect, indiferent de stilul pe care îl înoată. Dacă în timpul antrenamentelor vi se întâmplă câteodată să ieşiţi din ritm, atunci încercaţi Tech Toc de la Finis. Este un „rulou” ataşat la centură, care, atunci când vă înclinaţi într-o parte, emite un semnal acustic care vă va asigura feedback-ul acustic şi senzorial privind ritmul. Acest accesoriu „vă va recompensa” literalmente pentru munca eficientă şi regulată a şoldurilor şi îl veţi putea folosi pentru toate stilurile de înot.

Finis Tech Toc vă ajută:

 • să prindeţi ritmul corect

 • să îmbunătăţiţi munca şoldurilor

 

3. Finis Tempo Trainer Pro – “metronom” nu numai în apă

 

În timp ce Finis Tech Toc va emite sunete în funcţie de ritm, Tempo Trainer Pro funcţionează ca metronom. Este un accesoriu pe care îl puteţi fixa pe cureaua ochelarilor, sub casca de înot sau pe costumul de baie, iar semnalele acustice pentru tempoul ales vă vor ajuta să prindeţi ritmul corect. Tempo Trainer poate fi sincronizat cu un sporttester sau cu un ceas, iar marele său avantaj constă în faptul că nu este doar un ajutător pentru utilizarea în apă. Este foarte popular în rândul alergătorilor, bicicliştilor, patinatorilor, pe scurt al iubitorilor tuturor disciplinelor în care ritmul joacă un rol esenţial. Tempo Trainer are baterie schimbabilă şi este flotabil.

Finis Tempo Trainer Pro vă ajută:

 • să prindeţi şi să menţineţi tempoul de antrenament sau de competiţie

 • să creşteţi exigenţa antrenamentului şi fără supravegherea antrenorului

 

4. Finis Posture Trainer – alinierea capului în poziţia corectă

„Capul în jos!” - acesta este ordinul cel mai frecvent pe care antrenorii îl dau elevilor lor. Mai ales când este vorba de începători care abia învaţă alinierea corectă a capului şi a corpului în timpul înotului. Dacă, de asemenea, aveţi probleme cu poziţia corectă a capului, încercaţi să utilizaţi la câteva antrenamente acest accesoriu. Nu vă speriaţi, nu este o „ţepuşă", instrumentul vă va avertiza în privinţa poziţiei incorecte a capului prin atingere, deci în timpul antrenamentului sigur nu vă veţi răni ceafa ;-)

Finis Posture Trainer vă ajută:

 • să menţineţi poziţia corectă a capului şi a întregului corp la toate stilurile

 • şi în consecinţă, să îmbunătăţiţi şi tehnica respiraţiei şi a bătăii picioarelor

 

5. Finis Axis Buoy – plutitor şi plută, două accesorii într-unul

 

Axis nu este un plutitor obişnuit, este unul dintre cele mai universale accesorii – cu el puteţi fixa părţile superioare ale labelor picioarelor sau poate fi introdus între coapse. Şi când veţi dori să le daţi braţelor „o pauză” şi să vă antrenaţi picioarele, Axis este suficient de mare şi susţinător pentru a funcţiona ca plută.

Finis Axis Buoy vă ajută:

 • să întăriţi partea superioară a corpului şi să perfecţionaţi tehnica propulsiei cu mâinile (plutitorul)

 • să îmbunătăţiţi rotirea şoldurilor (plutitorul)

 • să întăriţi partea inferioară a corpului (pluta)

 

6. Finis Positive Drive Fins – o singură pereche de labe pentru toate stilurile

Putem afirma că aceste labe de înot sunt cele mai universale din lume şi asta fără a exagera, deoarece contrazic convingerea generală că la stilul bras labele de înot nu se utilizează. Deci aceste labe de înot vor face o treabă excelentă :-) Forma asimetrică şi cureaua peste călcâi permit o bătaie a picioarelor sigură şi puternică şi la acest stil. Înotătoarele sunt puţin mai mici, aşa că aceste labe sunt utilizate şi de înotătorii care doresc „ceva între” - să folosească forţa de propulsie a labelor, dar, în acelaşi timp, să nu fie extremă. Avantajul labelor Finis Drive Fins constă în faptul că nu au deschizătură pentru degete, ceea ce garantează o transmisie excelentă a energiei.

Finis Positive Drive Fins vă ajută:

 • să creşteţi forţa şi performanţa picioarelor

 • să îmbunătăţiţi flexibilitatea gambei piciorului

 • pentru toate cele patru stiluri de înot

 

Mult succes la antrenament!