7 reguli pentru o călire corectă

A sosit! Afară e din ce în ce mai frig și asta înseamnă un singur lucru. Începesezonul de călire! Înotați cu plăcereafară și vreți să începeți călirea? Nu este deloc o idee rea, dimpotrivă. Călirea este sănătoasă, dar trebuie să știți cum să o faceți corect pentru a nu vă face mai mult rău decât bine. Vă întrebați cum ar trebui să procedați? V-am pregătit câteva sfaturi bune.

Călirea

În general, călirea este indicată. Nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihica. Mulți înotători preferă înotul în apă deschisă nu numai vara, ci și toamna și iarna. Vreți să vă alăturați lor?

Călirea poate preveni răceala, hipertensiunea arterială și alergiile. De asemenea, deveniți mai rezistent mental, la stres sau la alte tulburări. Călirea este potrivită pentru toți, dar copiii și bătrânii ar trebui să se călească mai ușor. Abordarea optimă pentru o viață sănătoasă este să începeți să vă căliți încă din copilărie și să continuați pe tot parcursul vieții. Începeți treptat, ideal ar fi zilnic sau măcarcu regularitate. Primele efecte pozitive apar cam după trei săptămâni, așa că nu disperați și continuați.

Otužilci ve voděNu uitați că, dacă întrerupeți procesul de călire, după câteva săptămâni gradul de călire va scădea iar dacă pauza este prea lungă, va trebui să reîncepeți aproape de la început. Începeți treptat, de exemplu prin a vă spăla cu un prosop umed sau cu o lavetă înmuiată în apă rece, timp de 3-5 minute. După ce v-ați obișnuit, puteți trece la turnarea apei reci sau la un duș rece timp de aproximativ 2 minute. Creșteți treptat intensitatea și durata călirii.

 

Dacă puteți controla temperatura apei de duș, reduceți-o treptat. Începeți de la picioare în sus, evitând capul. Următoarea fază este înotul în apă rece; aici, durata depinde de temperatura apei, de aer și de nivelul de călire. În apă contează mișcarea, evitați să stați în cada plină cu apă rece. Motivul este că organismul se răcește ușor fără mișcare, iar efectul ar fi atunci unul opus, periculos pentru sănătate.

Ce reguli trebuie respectate?

Treptat - Ideal, călirea trebuie începută la sfârșitul verii. Dacă ați așteptat să vină frigul, începeți călirea sub duș și de-abia după o perioadă de acomodare puteți încerca apa lacului.

Regulat - Călirea se face zilnic, de exemplu cu un duș rece dimineața sau înainte de culcare. Dacă vă îmbolnăviți sau plecați în vacanță și întrerupeți călirea, trebuie să o luați de la început.

Țineți cont de vârstă - Călirea este considerată sănătoasă, dar ar trebui să aibă o abordare responsabilă și să țineți cont și de vârsta dvs. 

Siguranță - Respectați-vă siguranța și mantinelele. 

Starea de sănătate - Începeți călirea doar în momentul în care vă simțiți sănătoși.

Persistență - Călirea este categoric o activitate de cursă lungă, nu de o săptămână.

Abordare responsabilă -  Dacă v-ați hotărât să vă căliți, trebuie să o faceți cu respect pentru dvs. și pentru siguranța dvs.

Trucurile celor mai căliți

Când înotați afară pe orice vreme, nu uitați să vă purtați o cască de neopren, care vă menține capul la căldură. Pentru ape libere vă prinde bine și o geamandură de înot, care servește nu doar ca baliză, dar și pentru depozitarea obiectelor personale sau pentru sprijin, în cazul oricărei slăbiciuni în apă. Aveți nevoie și de o vizibilitate bună, de aceea vă trebuie ochelari de înot, ideali pentru triatlon, care vă permit sa vedeți perfect inclusiv periferic.

Dacă luați înotul pe orice vreme foarte în serios, veți avea nevoie și de alte lucruri pentru a vă simți bine și după ce ați ieșit din apă. Alegeți o parka de înot sau un halat de înot, pentru a evita o răceală. În plus, un prosop pentru uscare rapidă și poate chiar o pereche de pantofi sau papuci pentru apă, pentru a nu vă uda ghetele. Și o mențiune importantă la final: nu faceți niciodată un duș fierbinte după o baie în apă rece, deoarece riscați afecțiuni ale sistemului circulator. Dacă nu sunteți sigur de starea dvs. de sănătate, consultați medicul.