A bea sau a nu bea? Asta-i întrebarea şi pentru înotători.

Vă luaţi cu voi la bazin o sticlă de apă? Şi dacă da, cât de des beţi din ea în timpul antrenamentului? Probabil veţi fi surprinşi, dar mulţi înotători nu se gândesc la regimul hidric, deşi deshidratarea ne pândeşte chiar şi în bazinul plin cu apă...

 

Setea mascată şi pierderea de lichide

Cel mai insidios este faptul că, deşi înotul este o activitate fizică exigentă în cadrul căreia organismul pierde lichide şi substanţe minerale, setea este adesea "mascată" şi nu ne gândim deloc la regimul hidric. De asemenea, nu simţim că transpirăm ca în cazul altor activităţi terestre. Acestea pot fi semne de deshidratare care ne atenţionează că a trebuit să oferim organismului nostru câteva înghiţituri. Şi cum vă veţi da seama că deshidratarea "vă dă târcoale"? Slăbiciune, spasme musculare, bătăi de inimă accelerate, apatie ... acestea sunt manifestări care ar trebui să vă determine să reflectaţi asupra a ceea ce îi lipseşte organismului în timpul antrenamentului. Iar aportul de lichide sigur ar trebui să fie luat în considerare.

Beţi înainte să vă fie sete

Cel mai important este să nu aşteptaţi până va fi sete. Luaţi-vă la antrenament o sticlă cu băutură şi includeţi-vă în planul de antrenament şi pauze pentru băut. Cineva va prefera să bea la fiecare 15 minute, pentru alţii va fi mai uşor să numere turele de bazin şi după o anumită lungime înotată să se oprească pentru a completa rezervele de lichide. Poate că la început va trebui să vă gândiţi adesea la băut şi să vă forţaţi să beţi până când acest lucru va deveni o obişnuinţă. Dar şi în acest caz este valabil - raţional şi cu măsură. Scopul nu este acela de a bea un litru de apă şi apoi să înotaţi cu stomacul plin. Organismului îi veţi face un serviciu mult mai mare dacă vă veţi gândi la aportul de lichide în timpul orelor de dinaintea antrenamentului. Dacă veţi merge la bazin seara, gândiţi-vă la aportul de lichide toată ziua, dacă veţi merge dimineaţa, cafeaua luată dimineaţa este insuficientă. Completarea aportului de lichide în ultimul moment nu rentează. 

Cu ce să umpleţi sticla?

Apa plată este cea mai bună. Şi dacă aveţi un antrenament intens, apa minerală sau o soluţie coloidal-ionică va fi minunată. Astfel, veţi aproviziona organismul cu sodiu, magneziu sau potasiu, deci cu substanţe minerale pe care organismul le pierde în timpul activităţii fizice, când deficienţa acestora duce la oboseală, apatie sau crampe. Unii înotători se bazează pe propriile lor reţete şi amestecă băuturi din apă şi suc proaspăt stors la care adaugă un pic de sare. Dar şi soluţiile coloidal-ionice care pot fi procurate în magazine în formă lichidă sau pulbere vor fi utile.  

Cum bea echipa Sporteon  

Şi mai adăugăm un mic sondaj realizat în rândul membrilor echipei noastre Sporteon. Aşa cum ştiţi, fiecare înotător are obişnuinţele sale.

Trioul nostru Vojta & Ondra & Fanda merge la bazin cu soluţii coloidal-ionice. Ondra adaugă că bărbaţii au nevoie să îşi completeze energia pe care o arde masa lor musculară mare;-)

Lucka mărturiseşte că în timpul antrenamentului de înot nu bea deloc deoarece nu îi este sete şi se simte plină pentru că înghite destulă apă în timpul înotului ... Dar observă că ceilalţi înotători au sticle cu apă.

“Agenta noastră daneză” Michaela nu poate face nicio mişcare în bazin fără apă şi adaugă: “ Eu personal nu merg la bazin fără sticlă. Sunt o persoană foarte însetată, aşa că pot să beau aproape o jumătate de litru şi numai apă. Soluţii coloidal-ionice şi produse similare nu prefer.”

Iar eu am început să mă gândesc la regimul hidric abia în timpul scrierii acestui articol. Este adevărat, după înot îmi este foarte sete, aşa că de data viitoare mă veţi vedea la bazin şi pe mine cu o sticlă de apă, ca să fiu un exemplu ;-)

În numele tuturor înotătorilor însetaţi şi celor care nu le este sete, Anna din echipa Sporteon.