Cum alegeți o centură de înot?

Centura de înot este de mare ajutor copilului care învață să înoate. Spre deosebire de colac, centura nu se poate înțepa, nu iese aerul din ea, iar șnurul permite ajustarea lungimii pe corpul copilului. În colac, copilul se poate răsturna sau poate aluneca din el relativ ușor. Cu centura de înot aceste pericole nu există, de aceea o centură de înot este mult mai sigură decât orice colac.

 

Din ce material sunt realizate centurile de înot?

Centura de înot este fabricată din spumă moale, care susține corpul la suprafață. Modelul clasic este asamblat din părți triunghiulare, care nu deranjează la înot. Punerea centurii de înot este rapidă și ușoară, fiindcă centura este în esență o curea cu cataramă, care se închide simplu și se ajustează ferm pe corpul micului înotător.
 
 

Este suficientă centura sau trebuie suplimentată cu aripioare?

Centura de poate fi combinată cu aripioare gonflabile sau cu inele de înot, ambele menținând corpul la suprafață. Combinația centură – aripioare previne răsturnarea, deoarece aripioarele susțin jumătatea superioară a corpului. Aripioarele sau inelele sunt necesare mai ales la copilul mic, care nu poate încă ține capul deasupra apei. Ambele oferă copilului un sentiment mai mare de siguranță, mai ales la primul contact cu apa.
 

Ce tip de centură de înot să alegem?

Există mai multe tipuri de centuri, cea mai populară fiind clasica centură de înot tip „arici”, din mai multe elemente. Acestea pot fi adăugate sau scoase treptat de pe „arici”, în funcție de performanța micului înotător. Este deci potrivită pentru copiii mici care învață să înoate. Avantajul său principal este acela că menține copilul în poziția corectă, și înotul devine astfel mai natural pentru el.
 
 
 

 

Cum alegem centura de înot după mărime?

Valorile menționate de 850, de 1000 și de 1300 indică nu doar lungimea curelei în milimetri, ci și numărul de elemente de susținere (9, 11, 13):
 
 
- Centura cea mai mică – 850 – este potrivită pentru copiii sub 3 ani;
- Centura mijlocie – 1000 – este potrivită pentru copii de la 3 la 6 ani;
- Centura mare – 1300 – este potrivită pentru copii de peste 6 ani.
 

Sfatul de final

Dacă preferați să cumpărați o singură centură care să „crească” odată cu copilul, alegeți o mărime mai mare și ajustați numărul de elemente după cum este necesar.