Cum alegem un costum de baie de competiție

Sezonul competițiilor de înot este în plină desfășurare și asta înseamnă un singur lucru. Costume de baie de competiție. Pentru înotători, acestea sunt pe de o parte o bijuterie și pe de altă parte un accesoriu cu potențial decisiv pentru o performanță de podium. Deci, cum alegem un costume de baie de competiție, la ce să ne uităm și ce nu este important? După ce criterii facem selecția?

Joacă lungimea cursei vreun rol în selecție?

Distanța pe care înotați este un factor cheie. Dacă sunteți sprinter, alegeți costumul cu cea mai mare compresie. Dimpotrivă, pentru distanțe lungi se recomandă costume mai flexibile. Pentru distanțe medii este bine să faceți un compromis. Femeile mai au de ales între modele cu spatele deschis sau închis (femeile care înoată procedeul bras aleg de obicei al doilea tip). 
 

Sunt aceste costume realizate din material special?

Un alt factor este materialul. Majoritatea costumelor de baie sunt fabricate din fibre de hidrocarburi sau fibră de carbon. Acest lucru le-a dat nu numai porecla de "carboni", ci și majoritatea proprietăților cheie, precum rezistență deosebită la apă, adaptabilitatea la corpul înotătorului sau compresia, foarte importantă pentru competiție. De reținut însă că fiecare brand își are propriul său specific, de aceea certificatul FINA (codul QR pe ​​spatele costumului de baie) este foarte important. Acesta garantează că costumul de baie îndeplinește toate condițiile și regulile pentru competiție. Nu în ultimul rând ar mai fi prețul și culoarea, bineînțeles pentru a-l deosebi de celelalte.
 

 

Costume pentru înotul de competiție categoria copii

Pentru înotătorii juniori, costumul de baie de competiție trebuie să-l ajute pe cel mic să se simtă bine. Dacă copilul nu concurează în fiecare weekend și nu participă la campionate, puteți alege fără grijă un costum de baie clasic cu o croială ca de competiție. Sunt nu doar mai confortabile, ci și mai accesibile. Acest gen de modele este oferit, printre altele, de Speedo. Pentru un costum de baie de competiție de o calitate mai bună, selecția este similară cu cea a costumelor pentru adulți.
 
 

Care sunt criteriile cheie la testarea costumului de înot de competiție?

Îmbrăcarea unui costum de baie de competiție este un proces care cere timp și mai ales răbdare. Există însă și câteva trucuri. Începeți prin a sufleca terminația costumului de baie, cea cu bandă de silicon. Apoi, aveți grijă ca pielea să fie uscată. Costumul de baie se trage apoi peste coapse și șolduri, iar pentru femei, peste piept – puțin câte puțin. Atenție la mișcări bruște, la unghii lungi și ascuțite sau la inele, pentru a nu deteriora materialul. Durează ceva timp, fapt ce trebuie luat în calcul mai ales înainte de competiție. Un costumul de baie corect îmbrăcat vine bine peste tot și vă permite să faceți genuflexiuni. Nu are voie să fie lejer în jurul brațelor, al pieptului, al șoldurilor sau în partea de jos a cracilor, pentru ca apa să nu intre pe dedesubt.
 

 

Cum se întreține costumul de baie pentru ca acesta să reziste cât mai mult?

Întreținerea este aceeași ca și pentru costumele de baie clasice, fiind cât se poate de simplă. După ce ați folosit costumul de baie, înmuiați-l și clătiți-l în apă curată cât mai curând posibil, folosiți doar detergent pentru țesături delicate sau mai bine deloc, nu folosiți balsam de rufe și uscați-l de preferință departe de o sursă de căldură. Dar chiar și cu cea mai bună întreținere, durata de viață a unui costum de competiție este de aproximativ 12 – 15 competiții, după care materialul începe să-și piardă proprietățile. Concurenții de top au costume noi pentru fiecare competiție importantă.
 

Câteva sfaturi de final:

- toți suntem diferiți și avem nevoie de costume de baie diferite, așa că vă grăbiți cu alegerea și nu vă temeți să încercați mai multe înainte de a-l găsi pe cel potrivit
- nu costumul de baie vă face campion mondial, ci munca și efortul depus
- iar dacă este prima dată când căutați un costum de înot mai special și nu sunteți sigur/ă că faceți alegerea potrivită, treceți pe la magazin și încercați-le acolo, noi știm să vă sfătuim.