Snorkelul este un accesoriu din ce în ce mai des întâlnit la bazin, atât în cadrul înotului recreativ cât și al antrenamentelor sportive. Dar există încă numeroase nelămuriri pe care ne-am propus să le abordăm înainte de cumpărarea propriu-zisă a aparatului.
Care este diferența dintre un snorkel pentru înot și unul pentru scufundări?
Începem cu o clarificare importantă, și anume a diferenței dintre un snorkel pentru înot și unul pentru scufundări.
Snorkelul de înot sau snorkelul frontal sau central se sprijină pe frunte și se extinde în fața capului, fiind susținut de o curea specială. Tubul unui snorkel de scufundări este plasat pe partea laterală a capului și se atașează de cureaua de silicon a măștii. Cu snorkel-ul de înot puteți înota ușor și rapid; nu vibrează și rămâne în continuare la locul său în gură și pe frunte. Înotul clasic cu un snorkel de scufundări este dificil, pentru că acesta nu stă pe loc și vibrează în timpul înotului. Pentru înotătorii experimentați, întoarcerile cu un snorkel de scufundări nu sunt posibile.
De ce să inotăm cu un snorkel frontal?
Atât înotătorii începătorii cât și cei avansați vor beneficia de utilizarea unui snorkel pentru înot. Înotul cu snorkel vă permite să țineți capul în jos pe toată durata înotului. Înotătorul se pot concentra asupra tehnicii, fără a se preocupa și de rotația corpului la inspirație sau la întoarcere, sau de ridicarea capului.
Această concentrare asupra realizării corecte a procedurii fără mișcarea de inspirație pe o parte poate îmbunătăți simțul pentru apă.
Snorkelul de înot ajută corpul să rămână drept. Mulți înotători au tendința de a ridica excesiv capul atunci când inspiră, ceea ce întrerupe fluxul întregii mișcări. Snorkel-ul vă obligă să țineți capul în jos și drept, ceea ce contribuie la o poziție orizontală mai bună.
Snorkelul vă ajută să loviți apa cu regularitate. La respirația clasică, regularitatea mișcărilor de picioare este adesea întreruptă. Folosind snorkelul, înotătorul se poate concentra pe deplin asupra regularității mișcării.
Snorkelul de înot mai poate fi utilizat și pentru antrenamentul hipoxic (înot cu aport limitat de oxigen), pentru antrenament aerobic și creșterea capacității pulmonare.
Snorkele de înot cu supapă unidirecțională sau fără?
Snorkelul de înot de bună calitate este echipat cu o supapă unidirecțională care împiedică intrarea unei cantități mari de apă în tub și facilitează suflarea acesteia în exterior. Supapa este situată de obicei în partea inferioară a tubului. Înotul cu aceste tuburi cu supapă unidirecțională este mult mai confortabil. Unul dintre cele mai vândute tuburi de înot cu supapă pe care îl recomandăm este cu siguranță
Finis Snorkel.
Snorkelul de înot fără supapă este preferat mai ales din cauza prețului. Apa intrată într-un tub fără supapă este mult mai dificil de suflat. Fără o practică adecvată de înot cu un snorkel fără supapă, vă rămâne întotdeauna un rest de apă în tub și înotul, mai ales pentru începători, este foarte dificil.
Alegem snorkele de înot în funcție de scop
Înotătorul începător ar trebui să aleagă un snorkel cu supapă unidirecțională și cu un tub mai lat. Are nevoie de o cantitate suficientă de aer, care să nu necesite o tehnică de respirație sofisticată, pentru a se putea concentra pe deplin asupra tehnicii de înot. Corpul nu trebuie să se rotească la inspirare, iar înotătorul se poate concentra doar pe tehnica brațelor și a picioarelor. Pentru începători recomandam
snorkelul Finis sau varianta mai ieftină
Mad Wave Pro.
Snorkelele de înot pentru copii sunt concepute special pentru ei. Sunt mai scurte și mai ușoare decât modelele clasice pentru adulți. Astfel, copiii înoată mai bine cu ele și le este mai ușor să sufle apa din tub. De asemenea, sunt mai bine adaptate la forma feței copilului.
Înotătorii de performanță pot alege orice
snorkel de înot, dar pentru varietate recomandăm un snorkel cu extensii pentru antrenament hipoxic.
Extensiile sunt potrivite pentru înotătorii avansați ,care doresc să-și întărească plămânii și să poată înota cu o cantitate limitată de oxigen. Cu mai puțin aer la dispoziție, înotătorul este nevoit să-și dezvolte capacitatea pulmonară și capacitatea mușchilor de a lucra la o oxigenare mai scăzută. Unii producători includ acest tip de extensii în orice pachet de snorkel.
Triatloniștii și cei ce iubesc apele deschise și înotul în mare folosesc snorkelul și în aer liber, la antrenamente sau atunci când își perfecționează tehnica. Aceștia folosesc accesorii precum spărgătorul de valuri, care împiedică apa să intre în tub în timpul valurilor. Pentru înotul în aer liber se recomandă un
snorkel cu tub lung sau curbat.
Sfatul de final
Pentru o mai bună concentrare în timpul înotului, învățați să efectuați întoarceri cu snorkelul. Este nevoie de puțină practică pentru a vă ține respirația înainte de întoarcere, apoi după întoarcere expirați mai puternic în snorkel pentru a expulza apa din tub.