Clorul, sau mai bine spus acidul hipocloros, care se obţine prin dizolvarea clorului în apă, este prezent în bazin pentru siguranţa vizitatorilor. Acesta împiedică în mod eficient creşterea microorganismelor, cum ar fi viruşii şi bacteriile, pe care le distruge. Acest acid reacţionează însă cu toate substanţele anorganice şi organice care sunt prezente în apă. Şi corpul şi părul nostru sunt cu siguranţă organice.
Părul uman conţine proteine, preponderent cheratină, o proteină insolubilă în apă. Părul este apoi acoperit şi umplute cu sebum, care se află nu numai în păr, dar şi în restul corpului.
În mod normal, sebumul protejează pielea şi părul şi le menţine bine hidratate. Prin acesta, în piele şi păr ajunge vitamina E, un antioxidant important pentru accelerarea vindecării pielii. Vitamina E, de asemenea, păstrează pielea hidratată şi ajută la îmbunătăţirea calităţii şi structurii părului.
Odată ce părul intră în contact cu apa clorurată, clorul începe să se lege cu sebumul nu numai din păr şi în consecinţă sebumul şi toate substanţele folositoare sunt literalmente îndepărtate. De fapt, are loc dizolvarea barierei naturale de protecţie a părului formată din sebum. Din acest motiv, părul va fi mai puţin strălucitor, mai slab şi va părea mai uscat decât de obicei. Continuând astfel, firele de păr se vor despica la vârfuri şi starea lor se va înrăutăţi.
Sebumul nu este singurul lucru pe care clorul îl afectează. Clorul poate schimba complet aspectul părului. Odată ce clorul ajunge la cheratina părului, se leagă chimic la unele molecule ale acestei proteine, iar aceste molecule devin solubile în apă. Acest lucru are ca rezultat slăbirea proteinelor din păr, acesta devenind mai subţire şi mai slab.
Compuşii de clor sunt utilizaţi pentru înălbirea hârtiei, îmbrăcămintei, precum şi a PVC-ului şi a altor produse. Nu este surprinzător faptul că vă poate înălbi şi părul. Clorul reacţionează cu melanina, care dă culoarea părului. Odată ce melanina este legată de clor, cheratina rămâne în culoarea ei inexpresivă deschisă. Şi pe măsură ce veţi pierde melanina sub acţiunea clorului, culoarea părului se va estompa. Întregul proces se va accelera dacă aveţi părul vopsit, deoarece clorul reacţionează mult mai repede cu substanţele chimice din păr.
Şi ultimul lucru: Un mit larg răspândit spune că clorul cauzează înverzirea părului. Nimic mai fals. Nuanţa binecunoscută de verde se datorează prezenţei cuprului şi a altor minerale metalice în apă, care apoi se leagă de firele de păr deja slăbite de clor.
Cum putem preveni deteriorarea părului în timpul înotului?
Înainte de înot, clătiţi-vă părul cu apă neclorurată. Părul este ca un burete. Odată ce buretele este ud, nu va mai absoarbe prea multă apă. La fel este şi cu părul. Când este suficient de îmbibat cu apă curată de la robinet, nu va absorbe prea multă apă clorurată în bazin.
Pentru prevenţie utilizaţi produse împotriva apei clorurate.
Nu uitaţi de casca de înot. Deşi nu împiedică 100% pătrunderea apei, accesul apei clorurate la păr va fi redus în mod semnificativ.
Clătiţi-vă părul cu apă neclorurată imediat după înot. Folosiţi un şampon care va îndepărta clorul din păr. În e-shopul nostru avem produse cosmetice Triswim, inclusiv şampon, care vă vor ajuta sigur.
Apărarea este cel mai bun atac. Aveţi grijă de păr în fiecare zi, consumaţi multe proteine, tundeţi vârfurile despicate şi dacă nu aveţi părul vopsit, foarte bine, astfel veţi evita efectul negativ al clorului asupra părului.