Cum să alegeţi labele de înot?

Labele de înot sunt un ajutător excelent pentru începători şi înotătorii experimentaţi. Diversifică antrenamentul, sporesc viteza la înot şi ajută la menţinerea corectă a poziţiei corpului în apă. Este necesar însă să ştiţi cum să alegeţi labele de înot, astfel încât înotul să fie o bucurie şi nu o suferinţă.

Labele de înot pot fi scurte sau lungi, înguste sau late, moi sau dure, cu talpă sau numai cu curea, cu vârful ascuţit sau drept, sau chiar în forme cu totul originale. Cheia alegerii constă în ceea ce doriţi să faceţi cu ele la bazin şi în ce scop aveţi nevoie de ele.

La procurarea labelor de înot, este foarte important ca acestea să se potrivească bine. Trebuie să stea fix pe picior, prin urmare nu au voie să fie largi. Atunci când îndoiţi piciorul în vârf, labele nu ar trebui să se îndepărteze de picior, trebuie să stea fix. Atunci când aruncaţi piciorul în aer, laba de înot nu are voie să se mişte deloc. Cu toate acestea, nu au voie să vă strângă în partea din faţă. Labele de înot au în faţă orificii pentru curgerea apei, dar şi pentru degete, aşa că degetele sunt vizibile în ele.

Labele de înot moi sunt potrivite îndeosebi pentru începători. Lama moale a labei asigură o mişcare continuă a piciorului în apă. La bătaia picioarelor nu este nevoie de mult efort şi înotul nu este atât de obositor. Labele de înot ajută înotătorul începător să îşi menţină o poziţie orizontală corectă în apă, fără a i se scufunda picioarele. Pot fi utilizate însă şi de către înotătorii mai avansaţi, a căror bătaie a picioarelor trebuie să fie mai intensă dacă doresc să îşi accelereze tempoul. Aceste labe de înot sunt utilizate cel mai ades în bazine, deoarece sunt universale şi foarte adaptabile. Dintre acestea fac parte, de exemplu labele de înot Emme pentru o labă a piciorului mai lată sau Aqua Sphere Microfin pentru picioare înguste.

Labele de înot dure au o lamă mai dură, pe care nu o veţi putea îndoi. De aceea, au o rezistenţă mai mare faţă de apă. Acest lucru înseamnă că trebuie să depuneţi un efort mai mare la avansare, dar în acelaşi timp înotaţi mai repede. Aceste labe de înot sunt potrivite mai mult pentru înotătorii avansaţi sau pentru cei care au deja o anumită putere în picioare, deoarece înotul este mai dificil cu ele. Pe de altă parte, dacă vă descurcaţi cu labele de înot, într-o clipă veţi fi la celălalt capăt al bazinului, şi nici nu veţi şti cum. Reprezentantele acestui tip sunt labele de înot Biofuse de la Speedo.

Labele de înot cu lame lungi sunt potrivite mai mult pentru începători sau pentru înotul în apă deschisă. Acestea ajută la accelerarea tempoului, menţinerea mai uşoară a poziţiei în apă şi la îmbunătăţirea flexibilităţii gleznei înotătorului. Atenţie însă, în bazine din păcate nu sunt prea acceptate, aşa că este posibil să vă fie interzisă folosirea lor. Labele de înot cu lame lungi sunt, de exemplu, Mad Wave Long

Unele labe de înot au o formă specială şi sunt concepute pentru diferite scopuri. De exemplu, labele Finis Positive Drive Fins sunt concepute pentru toate stilurile de înot, prin urmare, şi pentru stilul bras. Datorită prelungirii lor, în jurul întregii tălpi a piciorului şi nu numai în partea din faţă, mişcarea de înaintare a picioarelor poate fi realizată şi la stilul bras. 

Şi labele Michael Phelps Alpha Pro au o formă interesantă, fiind asimetrice şi mai hidrodinamice, ceea ce permite o mişcare mai naturală a picioarelor, iar, în plus, sunt realizate din spumă, un material care vă menţine la suprafaţă şi este mai uşor. Labele plutesc la suprafaţa apei, aşa că nu le veţi putea scufunda :-). Şi acestea pot fi utilizate pentru toate tipurile de înot.

 

Cu totul speciale sunt monolabele de înot. Acestea sunt utilizate pentru exersarea loviturii cu picioarele la stilul fluture, intensificând lovitura, iar înotătorii vor avea astfel o viteză mai mare. În plus, sunt o ocazie unică pentru a vă simţi ca o sirenă :-D

E adevărat, de-a mica sirenă se vor va juca, probabil, numai copiii. De aceea avem labe de înot şi pentru ei! Copiii se vor bucura de monolabele de înot la jocurile în apă, în timp ce, de fapt, vor învăţa lovitura cu picioarele la stilul fluture într-un mod distractiv.

Labele sunt realizate fie întregi, ca un pantof, fie numai cu curea. Recomandăm labele tip pantof, deoarece ţin mai bine pe picior şi sunt mai confortabile. Cu toate acestea, este important să alegeţi mărimea corectă, astfel încât labele să nu vă strângă.