Cum să alegeţi pluta de înot şi plutitorul?

Pluta de înot şi plutitorul sunt cele mai universale ajutătoare pentru primele lecţii în bazin. Ajută la menţinerea poziţiei ideale a corpului în apă sau la menţinerea direcţiei corecte în timpul înotului. În plus, plutele sunt fabricate din spumă şi, datorită flotabilităţii, se menţin la suprafaţă şi servesc drept suport pentru cei care învaţă să înoate sau le este frică de apă. Haideţi să vedem ce tipuri există şi cum să alegeţi pluta sau plutitorul corespunzător.


Pluta de înot pentru adulţi este cel mai universal ajutător de înot, răspândit la nivel mondial. Plutele pentru adulţi sunt, în general, groase, rigide şi cu o flotabilitate foarte bună. Au formă dreptunghiulară, cu marginea frontală rotunjită şi baza uşor concavă şi pot fi utilizate de toţi înotătorii pentru diferite exerciţii de înot.

Plutele ergonomice de înot sunt realizate din spumă mai moale, au dimensiuni mai mici şi au o flotabilitate mai redusă. Prin urmare, acestea sunt potrivite pentru un antrenament de înot mai lung, deoarece se scufundă puţin, înotătorul având braţele şi umerii drept aliniate cu corpul, astfel încât nu solicită prea mut umerii. Aceste plute au adesea formă triunghiulară, iar unele au orificii în partea inferioară pentru o apucare mai bună, ceea ce le face mai hidrodinamice. Acestea vor fi utile îndeosebi înotătorilor avansaţi sau celor cu probleme de umăr.

Plutele de înot pentru copii sunt similare celor pentru adulţi şi servesc aceluiaşi scop. Cu toate acestea, au dimensiuni mai mici, prin urmare au o rezistenţă mai mică în apă. Sunt, de asemenea, mai subţiri, ceea ce face mai uşoară apucarea cu mâinile mici ale copiilor. În plus, plutele pentru copii sunt mai colorate sau cu imprimeuri vesele, astfel încât pentru copiii vor fi mai mult jucării decât accesorii de instruire.

Plutele de înot multifuncţionale sunt o combinaţie a plutelor clasice cu plutitoarele de înot într-o singură bucată, ceea ce vor aprecia cei cărora nu le place să meargă la bazin încărcaţi ca un pom de Crăciun. Şi aceste plute sunt fabricate din spumă şi au o flotabilitate bună. Sunt realizate cu o suprafaţă plană în mijloc, care este încadrată de două panouri rotunjite mai groase. Astfel, pluta poate fi ţinută în faţă sau introdusă între picioare ca un plutitor. De aceea, este potrivită şi în călătorii.

 

 

Plutitoarele pentru înot sunt plute speciale, care sunt utilizate în mod opus faţă de plutele clasice, acestea plasându-se între picioare, iar înotătorul exersează cu ele tehnica braţelor. Sunt realizate din spumă şi au o flotabilitate suficientă. Plutitoarele au o flotabilitate şi dimensiuni diferite, şi nu diferă prea mult unul de altul.

Unele plutitoare sunt complet simetrice, altele au un capăt mai îngust decât celălalt. Acest lucru face mai uşoară ţinerea lor între coapse, oferind înotătorilor posibilitatea de a schimba rezistenţa plutitorului împotriva apei.

Cu toate acestea, principalul criteriu la alegerea unui plutitor pentru înot este dimensiunea lui. Pentru femei şi juniori sunt potrivite plutitoare de dimensiuni mai mici, în timp ce pentru un bărbat cu picioarele musculoase este potrivit un plutitor mai mare, care va oferi o flotabilitate mai mare şi, astfel, menţinerea picioarelor într-o poziţie orizontală perfectă.