Cum să începeţi înotul cu copiii?

Aţi dori să cultivaţi şi copilului dumneavoastră o relaţie pozitivă cu apa şi înotul, dar nu ştiţi cum? Atunci scufundaţi-vă în lectura noastră, care vă va îndrepta în direcţia corectă.

Mai întâi trebuie să menţionăm următorul lucru: Nu vă forţaţi copilul să facă un anumit lucru. Pentru a fi deschis la lucruri noi, pentru a le absorbi şi învăţa în mod eficient, omul are nevoie de o dispoziţie pozitivă, iar prin forţare acest lucru nu va fi atins. Deci întrebaţi cum? Răspunsul este simplu. Fiecare dintre noi a fost copil, dar de multe ori uităm cât de mult ne plăceau jocurile. Copilul dumneavoastră nu este altfel. Deci jucaţi-vă cu el. Asta înseamnă că reproşurile, instrucţiunile şi comenzile trebuie lăsate deoparte. Înotul este pur şi simplu un joc şi astfel trebuie şi abordat.

Ce e de făcut cu aquafobia?

Suferă copilul dumneavoastră de frica de apă şi atunci când vede apa intră în panică? Atunci nu rămâne nimic altceva de făcut decât să îl scăpaţi de fobie. Cum? Încet şi treptat. Familiarizaţi-l cu apa, petreceţi împreună ceva timp în apă puţin adâncă, înconjuraţi bazinul şi apoi încercaţi să-l convingeţi să încerce singur. Apoi încercaţi să vă aşezaţi pe marginea bazinului, staţi pe trepte, lăsaţi copilul să încerce unde şi cum să intre în apă şi, mai ales, să descopere cum să iasă repede din apă. Odată ce copilul va intra în apă, este foarte important să atingă fundul bazinului cu picioarele. Dumneavoastră, bineînţeles, îl veţi urmări tot timpul. O mare motivaţie pentru copil sunt ceilalţi copiii care nu se tem de apă. Şi dacă veţi lua şi nişte jucării în apă, copilul, cu siguranţă, se va încuraja. Este nevoie de multă răbdare, dar garantăm că merită.

Am ajuns în apă? De trei ori ura!

Deşi titlul alineatului sună oarecum triumfător, încă nu putem vorbi de o victorie completă. Mai avem încă mult de parcurs. Scufundarea capului sub apă nu trebuie să fie un lucru de la sine înţeles. De aceea, încercaţi acest lucru în locuri unde apa nu este prea adâncă, pentru ca copilul să se simtă sigur. De exemplu, mai întâi învăţaţi-l să îşi ţină respiraţia, daţi-i ochelari de înot sau o mască de scufundare şi faceţi-l să se aşeze lângă jucăria lui preferată sub apă. Şi deoarece copiii iau adesea exemplul celor mai apropiaţi, scufundaţi-vă şi dumneavoastră cu el.

Şi apoi?

Învăţaţi-l să plutească pe spate. Deci, împinge şoldurile în sus şi scoate burtica cât mai mult afară din apă, iar urechile ascunde-le sub apă! Încercaţi însă o formulare puţin mai sensibilă şi, bineînţeles, ajutaţi-l, “purtaţi-l” pe mâini şi imediat ce o va reuşi, începeţi cu exerciţiile cu faţa în jos.

Apoi nu rămâne decât învăţarea călcării apei. Călcarea apei se învaţă cel mai bine în locuri în care copilul nu atinge fundul bazinului cu picioarele, însă aproape de un loc sigur, unde apa este puţin adâncă. Şi nu uitaţi să-i fiţi exemplu.

Să ne apucăm de înot!

Acum puteţi începe cu lecţiile de înot. În această fază, cu siguranţă nu ar fi rău să folosiţi nişte materiale ajutătoare pentru înot. Foarte utile ar fi, de exemplu, centura de înot, vesta de înot, plutitorul sau bagheta de înot. Nu sunt recomandate colacii gonflabili de înot, aripioarele gonflabile sau vestele gonflabile. De mare folos vă va fi şi pluta de înot, datorită căreia copilul va progresa mult. Nu numai că va învăţa mişcarea picioarelor în apă, dar pluta va servi şi pentru învăţarea expiraţiei sub apă, precum şi pentru învăţarea mişcării mâinilor la diferite stiluri de înot. Bineîneţels, pe parcurs, puteţi elimina pluta, iar din elevul nostru, pe parcursul timpului, va deveni un înotător abil.

Dacă vă veţi învăţa copilul personal să înoate, înarmaţi-vă cu multă răbdare. Dacă bănuiţi că răbdarea nu este punctul dumneavoastră forte, mai degrabă încredinţaţi-vă puiul unui instructor experimentat, deoarece dorim să cultivăm copilului dragoste pentru sporturile de apă şi nu aversiunea faţă de apă şi înot.