Cum să ne învingem frica de apă?

Tuturor ne este teamă. Este normal. Le este teamă copiilor, adulţilor, frica de apă este una dintre cele mai răspândite temeri. În acest articol vom vorbi despre modul în care şi adulţii îşi pot învinge frica de apă.

Teama de apă poate fi adesea atât de înfricoşătoare, încât poate descuraja pe oricine să înveţe să înoate. Dar dacă sunteţi pregătiţi să vă înfruntaţi teama, vă vom sfătui cum să faceţi acest lucru.

1) Învingeţi-vă frica prin propriul tempou

Primul pas pentru a vă învinge frica de apă este să vorbiţi cu cineva despre asta. Se spune că problema împărtăşită este jumătate din problemă, aşa că nu vă jenaţi să spuneţi cuiva că vă este frică de apă. Şi când începeţi o astfel de conversaţie, încercaţi să aflaţi cauzele temerii voastre. De unde vine? De ce apare? Unde se află originea sa? Şi, bineînţeles, încercaţi să vă întrebaţi dacă are un motiv raţional sau nu. Multe temeri care ne frânează sunt complet iraţionale. Odată ce vă veţi înţelege frica, sunteţi pe cea mai bună cale să o învingeţi.

Important este însă să nu vă forţaţi. Fiţi blânzi cu sine şi învingeţi-vă frica treptat. Când veţi simţi că sunteţi pregătiţi, încet, începeţi să vă familiarizaţi cu apa, chiar dacă aceasta înseamnă să vă muiaţi numai un deget al piciorului într-un bazin de mică adâncime. Observaţi cum vă simţiţi şi respiraţi de câteva ori adânc, acest lucru vă va ajuta să vă detaşaţi de temerile voastre şi să vă percepeţi mai bine corpul şi mintea.

  

2) Nu vă apucaţi de asta singuri

Fie vă luaţi cu voi un profesionist, fie un prieten sau o rudă, important este însă să nu fiţi singuri atunci când doriţi să vă învingeţi temerile.

Dar alegeţi pe cineva despre care ştiţi că înoată bine şi în care aveţi cu adevărat încredere, pentru a vă oferi sprijinul necesar în apă. De asemenea, ar trebui să fie capabil să vă arate şi să vă descrie diferite tehnici de înot pentru a le înţelege şi, bineînţeles, pentru a le putea pune în practică.

3) Exersaţi în bazin

Este extrem de important să învăţaţi să înotaţi într-un mediu controlat, deci dacă v-ar veni ideea să învăţaţi să înotaţi în mare sau într-un lac, ar fi bine să vi-o scoateţi din cap.

În bazinul public poate fi uneori foarte dificil, atunci când acolo se află o mulţime de oameni, de aceea interesaţi-vă care sunt orele mai puţin aglomerate, pentru a vă învinge frica în linişte.

Învingerea temerilor în perioadele mai puţin aglomerate va însemna că veţi fi capabili să vă concentraţi mai mult pe voi înşivă, fără a fi distraşi de cei din jur. În acelaşi timp, vă va ajuta să vă reduceţi temerile că v-aţi putea face de ruşine în faţa unui înotător mai abil.

4) Începeţi acolo unde apa este mai puţin adâncă în bazin

Important este să nu vă forţaţi prea mult. Un aspect cheie al învingerii fricii de apă este acela de a vă simţi confortabil în apă, fără teama de înec.

Într-un capăt al bazinului, unde apa este mai puţin adâncă, puteţi exersa plutirea, fără să vă faceţi griji în privinţa adâncimii apei de sub voi.

5) Asigurarea

Odată ce vă simţiţi suficient de pregătiţi pentru a încerca plutirea sau înotul în ape mai adânci, nu uitaţi că trebuie să rămâneţi în poziţia orizontală. Acest lucru vă va ajuta să economisiţi energie şi să vă atenuaţi groaza de înec. De asemenea, menţineţi-vă aproape de pereţii bazinului sau aveţi cu voi un accesoriu de înot, care vă va menţine la suprafaţa apei. Acest lucru vă va face să vă simţiţi mai în siguranţă în apă. Este esenţial ca, pe parcurs, să învăţaţi să aveţi suficientă încredere în sine, astfel încât să faceţi progrese.

Trebuie menţionat că învingerea oricărei frici este o cale lungă de străbătut şi nu o veţi reuşi peste noapte. Cu toate acestea, dacă veţi exersa şi vă veţi cultiva relaţia cu apa în mod regulat, totul va fi spre bine. :)

 

Învingerea fricii este o provocare uriaşă, de aceea sperăm că sfaturile noastre v-au oferit cel puţin o orientare de bază privind modul cum să vă învingeţi temerile. Desigur, temerile legate de apă diferă de la unul la altul şi sunt diferit de adânci, aşa că urmaţi-vă propriul tempou ca să vă simţiţi confortabil.

Spor la înot!