Cum să vă încălziţi înainte de înot?

Înainte de tenis, volei, alergare sau antrenament, este recomandabilă încălzirea. De ce ar trebui să fie înotul o excepţie? Deşi înotul este foarte prietenos cu corpul uman, este totuşi o activitate fizică care solicită muşchii, de aceea, înainte de a sări în bazin, este recomandabilă întinderea, relaxarea şi încălzirea acestora.


 

Încălzirea înainte de înot este o fază a antrenamentului adesea neglijată, ceea ce este o greşeală care ar putea deveni fatală. Încălzirea de câteva minute poate elimina în mod semnificativ orice întindere neplăcută a anumitor muşchi. Scopul încălzirii este intensificarea circulaţiei, întinderea şi creşterea temperaturii muşchilor care apoi vor fi pregătiţi pentru exerciţii fizice şi nu îi va surprinde absolut nimic.

Unele bazine au spaţii special echipate, de exemplu, cu bară, spaliere sau accesorii pentru exerciţii fizice. Dacă nu au, încălziţi-vă la marginea bazinului. Nu vreţi să fiţi ridicoli? Atunci încălziţi-vă în vestiar, unde nu veţi atrage prea multă atenţie.

Ar fi bine să începeţi încălzirea în mod dinamic. Încercaţi să faceţi câteva sărituri pe loc, să alergaţi pe loc (atenţie la gresia de la bazin, nu vă avântaţi prea mult ca să nu alunecaţi) sau să faceţi nişte genuflexiuni pentru a face corpul să înţeleagă că va urma să se întâmple ceva. Puteţi include fandări în faţă şi laterale, flexiuni ale braţelor în faţă şi în lateral, sau rotarea braţelor. Astfel, treptat va creşte ritmul cardiac şi circulaţia sângelui în corp şi în muşchi.

Exemple de exerciţii

*Răsuciri şi rotări - ale capului, antebraţelor, coatelor, umerilor, picioarelor

*Depărtaţi larg picioarele, aplecaţi-vă, iar apoi întindeţi mâinile alternativ şi puneţi-le jos

* Genuflexiuni

*Săritul pe loc! :-)

* Fandări în faţă şi laterale

Apoi vă puteţi apuca de o întindere statică scurtă. Începeţi de la cap până la picioare, încălziţi-vă gâtul, braţele, umerii, spatele, coapsele, gambele. Exerciţiile le cunoaşteţi de la şcoala elementară, tocmai de aceea sunt utile orele de educaţie fizică :-)

SFAT! Folosiţi tot ceea ce vedeţi în jurul vostru. Da, şi bazinul! Ce aţi spune de exerciţiul plank?

Pentru încălzire se recomandă şi exerciţii de yoga. Dacă nu sunteţi un iubitor de yoga, învăţaţi măcar tehnica simplă Salutul Soarelui. Este un exerciţiu complex care întinde bine şi relaxează toţi muşchii corpului.

Încălzirea ar trebui să dureze cel puţin 5 minute, ideal ar fi 10 minute. Apoi corpul vostru va fi pregătit pentru activitatea sportivă şi dornic de primele mişcări în apa rece.