Pluta de înot este cel mai universal material ajutător de înot pentru antrenament. Poate fi utilizată atât de copii, cât şi de adulţi, şi datorită gamei de variaţii, poate fi folosită la toate stilurile de înot. Şi, nu în ultimul rând, ajută la diversificarea antrenamentului.
Pluta de înot este un prieten excelent pentru înotătorii începători, deoarece asigură o plutire bună, oferind astfel sprijinul necesar la primele lecţii de înot.
Pluta va fi de ajutor însă şi înotătorilor avansaţi, care o vor utiliza, îndeosebi, pentru fixarea unei părţi a corpului, pentru a se concentra mai bine asupra unei alte părţi. Cel mai frecvent, pluta se ţine cu mâinile în faţă, în timp ce se efectuează bătăile cu picioarele care, astfel, se vor tonifia. Pluta se ţine, în principal, de partea superioară, ceea ce vă permite şi sprijinirea antebraţelor. Nu are voie însă să fie deasupra acestora, pentru a avea un spaţiu suficient pentru cap. Pluta poate fi ţinută şi pe abdomen, în tip ce sunteţi întins pe spate, sau sub cap, când puteţi exersa bătaia picioarelor bras.
Pluta poate fi ţinută în faţă în diferite moduri :-)
Pluta este un material ajutător excelent la primele lecţii de înot şi pentru învăţarea respiraţiei în apă şi a plutirii. Începeţi de la un capăt mai puţin adânc al bazinului, apucaţi pluta şi întindeţi mâinile în faţă, iar după inspiraţie, împingeţi-vă cu picioarele de la perete şi întindeţi-vă pe apă cu faţa în jos. Lăsaţi corpul să plutească înainte în mod natural până când expiraţi tot aerul.
Cu pluta de înot puteţi învăţa simplu bătaia picioarelor bras. Este de ajuns să ţineţi pluta în faţa dumneavoastră şi să vă concentraţi numai asupra mişcării picioarelor. Pluta vă va ajuta să vă menţineţi partea superioară a corpului la suprafaţa apei, în timp ce vă veţi strădui să nu vi se scufunde partea inferioară a corpului, ceea ce va fi asigurat de mişcarea corectă a picioarelor.
Pluta este potrivită şi pentru învăţarea stilului craul deoarece, datorită flotabilităţii ei, vă va menţine corpul într-o poziţie orizontală ideală, prevenind înecarea şi scufundarea. Ţineţi pluta şi în acest caz în faţa dumneavoastră, în poziţia plutire pe piept şi doar bateţi corect apa cu picioarele. Puteţi încerca şi bătaia picioarelor pe lateral, când veţi ţine pluta într-o mână în faţa dumneavoastră, cealaltă o veţi avea întinsă de-a lungul corpului şi veţi înota pe o parte. În timpul acestui exerciţiu, vă antrenaţi şi respiraţia pe o parte. Pluta poate fi utilizată şi pentru învăţarea mişcării braţelor craul, când, prin fixarea unui braţ, vă puteţi concentra numai asupra mişcării celuilalt. Înotătorii avansaţi vor utiliza pluta, în special, pentru antrenamentul de forţă, când, datorită fixării braţelor, vor înota doar cu picioarele, astfel tonifiindu-le.
Cu pluta puteţi învăţa şi ondulările la stilul fluture. Ţineţi pluta în faţa dumneavoastră în poziţia plutire pe piept. Apoi, împingeţi alternativ şoldurile şi ambele picioare în jos, realizând astfel bătaia fluture. Pentru facilitarea acestui exerciţiu, este bine să utilizaţi şi labele de înot.
Pluta are utilizări multiple, cu ea puteţi învăţa şi mişcarea picioarelor la înotul pe spate. Apucaţi pluta de ambele părţi laterale şi lipiţi-o de piept. Dacă doriţi, o puteţi cuprinde şi cu braţele de jur împrejur. Apoi întindeţi-vă pe apă pe spate, împingeţi-vă de la peretele bazinului şi efectuaţi bătaia cu picioarele întinse ca la procedeul craul.
Este important ca exerciţiile cu pluta de înot să fie alternate cu exerciţii pentru braţe, deoarece utilizarea excesivă a acesteia poate suprasolicita umerii. În plus, picioarele sunt partea mai puţin importantă a fiecărui procedeu de înot, motorul principal fiind întotdeauna braţele :-)