La ce serveşte tubul snorkel?

Tubul snorkel de înot, deci cel frontal, nu cel pentru scufundări, a devenit un acompaniator frecvent al înotătorilor la bazin. La ce serveşte şi pentru ce este bun?

Tubul snorkel este un material ajutător excelent pentru începătorii care abia se familiarizează cu tehnica de înot. Datorită acestuia, înotătorul nu trebuie să se concentreze asupra respiraţiei sau să caute poziţia pentru o respiraţie confortabilă. Nu trebuie nici să întrerupă înotul datorită faptului că i-a intrat apă clorinată în gură când a încearcat să respire.

Datorită tubului snorkel veţi elimina rotaţia corpului şi veţi înota tot timpul într-o poziţie drept aliniată. Astfel, vă veţi putea concentra pe mişcarea corectă a braţelor şi pe execuţia corectă a procedeului de înot şi nu va trebui să vă faceţi griji că nu veţi avea destul aer pentru cei 50 de metri ai bazinului, deoarece veţi respira continuu fără probleme. Înotul cu tubul snorkel este perfect simetric, propulsia ambelor braţe este identică, din aceeaşi poziţie, corpul nu se roteşte.

Tubul snorkel este potrivit atât pentru începători, cât şi pentru înotătorii avansaţi. Începătorilor le va fi de ajutor la primele lecţii de înot, când nu vor trebui să îşi facă griji în privinţa respiraţiei corecte, iar înotătorii avansaţi îşi vor putea spori tempoul, deoarece nu se vor reţine cu inspiraţiile. Dar ambele categorii de înotători îşi vor putea îmbunătăţi foarte mult tehnica de înot şi se vor putea concentra numai pe traiectoriile corecte ale braţelor. Înotătorilor avansaţi le va permite, în plus, sporirea capacităţii pulmonare datorită diametrelor diferite ale tubului.

Tuburile snorkel de înot sunt fabricate cu diametre diferite ale tubului de respiraţie. Înotătorii avansaţi optează adesea pentru cele cu un diametru mic, deoarece în plămâni pătrunde o cantitate mică de aer, ceea ce duce la întărirea plămânilor. Astfel, se vor întări şi muşchii care trebuie să se obişnuiască cu munca cu o cantitate redusă de oxigen. Tubul poate fi îngustat cu adaptoare speciale, astfel încât înotătorii îşi pot adapta antrenamentul.

Tubul snorkel va fi apreciat cu siguranţă şi de înotătorii care au probleme cu coloana cervicală sau de locomoţie. În timpul înotului cu tubul snorkel, capul şi gâtul sunt într-o poziţie drept aliniată şi naturală, coloana vertebrală nu se roteşte şi nu se mişcă.