Materialele căştilor de înot

Căştile de înot sunt realizate din foarte multe materiale. Vi le vom prezenta pe cele mai cunoscute, cele mai cumpărate şi utilizate. Fiecare dintre ele are avantajele şi dezavantajele sale.

Căşti textile cu lycra

Casca este realizată dintr-un material asemănător (sau identic) celui din care sunt făcute costumele de baie. Este o ţesătură elastică sintetică care se usucă repede şi îşi menţine culoarea. De regulă, pe marginea căştii este cusut un elastic pentru a ţine mai bine pe cap. Cel mai frecvent, căştile sunt cusute din mai multe bucăţi de material.

Avantajul unui căşti textile este acela că nu trage de păr, se aşează pe cap mai uşor şi se potriveşte mai bine pe cap, chiar şi atunci când aveţi părul strâns în coadă sau coc.

Dezavantajul este, îndeosebi, acela că este permeabilă. Prin urmare, principala ei funcţie constă în ţinerea părului strâns, astfel încât să nu deranjeze în timpul înotului. De asemenea, spre deosebire de alte căşti, uscarea durează ceva mai mult timp.

 

 

Căşti din latex

Materialul latex este elastic şi adaptabil. Căştile din latex sunt mult mai subţiri decât, de exemplu, cele din silicon.

Avantajul acestora este acela că se adaptează mai bine formei capului, sunt mai flexibile şi nu sunt prea rigide. Căştile din latex sunt impermeabile şi după utilizare pot fi numai şterse. Un alt avantaj este preţul. Căştile din latex sunt unele dintre cele mai ieftine.

Dezavantajul este în durata de viaţă mică. Deoarece sunt mai subţiri, sunt mai predispuse ruperii. De asemenea, aşezarea pe cap este puţin mai dificilă, latexul poate trage de păr.

     

 

Căşti din silicon

Căştile din silicon sunt cele mai utilizate. Siliconul este un material elastic şi are o durată de viaţă relativ lungă.

Avantajele siliconului sunt impermeabilitatea şi durata de viaţă îndelungată. După utilizare, siliconul, precum şi latexul, este suficient să se şteargă şi casca va fi uscată. În plus, căştile din silicon sunt realizate în multe modele şi forme.

Dezavantajul lor constă în faptul că sunt mai rigide şi aşezarea, în special, pe părul lung este destul de laborioasă şi incomodă.

 

Căştile din neopren

Căştile din neopren sunt concepute pentru înotul în apă rece, de aceea sunt potrivite în mod special pentru iubitorii de înot iarna, primăvara sau pentru triatlonişti. Căştile oferă o protecţie termică perfectă şi sunt hidrodinamice.

Avantajul căştilor din neopren este acela că menţin capul cald datorită fermităţii materialului. Nu numai capul, dar şi urechile, deoarece, de obicei, au o curea sub bărbie, astfel că le acoperă perfect. Casca nu alunecă şi datorită curelei stă perfect pe urechi şi cap.

Dezavantajul acestora ar putea fi faptul că, în comparaţie cu alte căşti, neoprenul se usucă ceva mai mult timp. De asemenea, acestea nu sunt potrivite într-un bazin interior obişnuit, deoarece v-ar putea fi foarte cald :-) în ele.

     

 

Alte materiale

Un material care merită menţionat este, de exemplu, combinaţia de spandex şi silicon. Casca din spandex este un compromis între casca textilă şi cea din silicon. Partea interioară este căptuşită cu o ţesătură plăcută care nu trage de păr, iar cea exterioară este formată dintr-un strat de silicon impermeabil. Acest material este mai scump decât materialele obişnuite, dar mai confortabil. Casca se aşează uşor pe cap, trebuie însă să se potrivească bine, altfel casca poate aluneca pe cap.

Căştile sunt realizate şi din alte materiale artificiale. Pentru înot, cel mai frecvent utilizate şi verificate sunt cele menţionate mai sus.