Ne ajută într-adevăr costumele de baie să obţinem rezultate mai bune?

Costumele de baie de competiţie sunt o temă despre care se discută în domeniul înotului de mai multă vreme. Aruncând o privire în trecutul recent, putem observa că mulţi înotători profesionişti au îmbrăcat costume de baie de competiţie dotate cu tehnologii unice, pentru a da cât mai mult din ei şi pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele.

Aceste costume de baie avansate din punct de vedere tehnologic au atras atenţia în vara anului 2009 la Campionatul Mondial de nataţie de la Roma, unde mulţi sportivi au doborât multe recorduri mondiale. Cu toate acestea, costumele de baie de competiţie nu sunt făcute numai pentru înotătorii profesionişti de renume mondial, ci şi pentru competitorii al căror scop nu este numai acela de a participa la Jocurile Olimpice. Se pune însă problema dacă costumele de baie îi ajută într-adevăr pe înotători să obţină rezultate mai bune.

Tehnologia costumelor de baie de competiţie

Deci prin ce diferă costumele de baie de competiţie de cele clasice, de antrenament? De ce sunt mult mai bune?

Acest lucru se datorează, în principal, faptului că costumele de baie de competiţie sunt înţesate cu tehnologii interesante, menite să reducă rezistenţa apei în timpul înotului şi să îmbunătăţească distribuţia oxigenului în corpul înotătorului.

Costumele de baie de competiţie sunt realizate dintr-un material impermeabil care nu permite absorbţia apei. Datorită acestui lucru, înotătorul devine mai uşor în apă, ceea ce este un avantaj la competiţii. Aceste costume de baie, au de multe ori au o croială de compresie care reduce oscilaţia musculară şi vibrarea pielii, conferind înotătorilor o formă mai hidrodinamică. Capacitatea de compresie a costumelor de baie îmbunătăţeşte şi circulaţia sângelui în organism, având ca rezultat o performanţă mai mare a înotătorului.

Multe costume de baie sunt realizate fără cusături. Respectiv, au cusături, dar acestea sunt plate, aşa că arată ca şi când nu le-ar avea. Deşi poate părea neînsemnat, şi acest lucru poate ajuta înotătorii să obţină rezultate mai bune.

Efectele psihologice ale costumelor de baie de competiţie

Nu trebuie să uităm nici de efectul psihologic al costumelor de baie de competiţie. Un costum de baie care ascunde în sine tehnologii de vârf îi va da înotătorului la competiţii mai multă încredere de sine. Pare un pic ca un efect placebo, dar dacă ajută, de ce nu? Chiar dacă costumul de baie de competiţie nu vă va face mai rapizi, în el, cel puţin, vă veţi simţi mai rapizi, ceea ce este un sentiment care vă poate ajuta să obţineţi rezultate mai bune.

Să aruncăm o scurtă privire în istorie

Deci, cât de rapizi veţi fi în apă datorită costumelor de baie de competiţie? Multe recorduri mondiale la înot au fost doborâte tocmai datorită costumelor de baie de competiţie. Sau cel puţin acestea au jucat un rol important, căci costumele de baie nu înoată în locul vostru şi trebuie să vă străduiţi şi voi puţin.

În sprijinul acestei afirmaţii, să ne amintim, de exemplu, de Paul Biedermann care în 2009 a triumfat la Roma la proba 400 de metri liber, apoi a câştigat şi finala, la proba de 200 de metri liber, stabilind încă un record mondial. Biedermann însuşi a spus atunci: „Aş minţi dacă aş spune că costumul de baie nu a jucat niciun rol în victoriile mele. Este un avantaj să ai un astfel de costum de baie şi nimeni nu poate nega acest lucru.“. Biedermann nu a fost însă singurul doborâtor de recorduri, la Roma fiind doborâte în total 43 de recorduri.

Costume de baie nepermise?

Începând cu anul 2009, regulile pentru costumele de baie de competiţie s-au schimbat şi asta de mai multe ori. Mai întâi, FINA a interzis costumele de baie de competiţie întregi pentru bărbaţi, apoi le-a permis şi, în cele din urmă, iar le-a interzis. Noile reguli au permis bărbaţilor numai jammers. Astfel, producătorii de costume de baie de competiţie au trebuit să se conformeze regulilor.

De ce sunt femeile atât de diferite în costumele de baie de competiţie?

Este clar că mii de înotători din întreaga lume nu sunt la fel, diferă fie prin vârstă, fie prin abilităţile de înot, astfel încât producătorii au trebuit să se adapteze acestei game largi de înotători. Unii, pur şi simplu, doresc cele mai avansate tehnologii şi cât mai multe posibil într-un singur model, altora le este suficient mai puţin. Modelele de costume de baie de competiţie diferă prin tehnologiile de care dispun şi, în funcţie de acest lucru, rezultă preţul final care, la noi, la Sportex, în secţiunea de costume de baie de competiţie pentru femei este de peste 2 543 de lei, iar în secţiunea de costume de baie de competiţie pentru bărbaţi, de până la 2 876 de lei.

Verdictul

Deci merită să cumpăraţi costume de baie de competiţie aşa de scumpe? Istoria a dovedit că merită. La urma urmei, am menţionat deja cazul Campionatului de la Roma din 2009. În plus, producătorii dezvoltă costumele de baie de competiţie în laboratoare cu multă grijă şi cu ajutorul înotătorilor profesionişti şi investesc o mulţime de bani în această dezvoltare. Scopul celor mai scumpe costume de baie de competiţie este de a maximiza aptitudinile fizice ale înotătorilor şi de a susţine muşchii înotătorului pentru a obţine cele mai bune performanţe posibile.