Suntem mereu grăbiți, sub presiune, gândurile noastre seamănă cu un uriaș foc de artificii plin de idei și de griji. Capul gândește la capacitate maximă din momentul trezirii până seara târziu, când ne întindem din nou în pat. Ne preocupă constant tot ceea ce s-ar putea întâmpla.
N-ar fi mai bine să ne oprim și să ne relaxăm, măcar pentru o jumătate de oră?
Vă arătăm cum!
Ca toate celelalte sporturi, înotul are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Comparativ cu alte sporturi însă, ne oferă și un sprijin psihologic important, de multe ori mai mare decât cel oferit, de exemplu, de alergare.
Alergători înveterați mi-au confirmat că nu întotdeauna reușesc să se relaxeze și să se concentreze asupra momentului prezent în timp ce aleargă. În apă însă, totul decurge altfel. Cum am sărit în piscină, se instalează starea de calm. Mă concentrez doar asupra mea și a mișcării mele în apă.
De îndată ce, în apă fiind, vă gândiți la orice altceva decât la înot, fie și pentru o clipă, reacția apei este imediată. Nu ar fi prima fată când, din cauza neatenției, am înghițit apă clorurată. Și după cum știm cu toții, apa clorurată nu este prea grozavă. Cel puțin după gustul meu.
De ce tocmai înotul?
Marele avantaj al înotului este acela că șocurile la nivelul articulațiilor și ale sistemului osos sunt minime, practic inexistente, în comparație cu alte sporturi. De aceea, înotul poate fi considerat un mijloc de relaxare și chiar de regenerare activă, dacă practicați și altor sporturi.
Înotul este unul dintre sporturile cele mai complexe. Alternarea procedurilor de înot implică toate grupele musculare. Chiar și cei mai mici mușchi ai corpului sunt activați constant, deși în ordine diferită. Tocmai de aceea cred că, în aceste momente dificile, înotul este una dintre cele mai bune modalități de a ne relaxa, fie și temporar, și de a ne concentra asupra propriei persoane, cel puțin pentru scurt timp.
După înot, ca după orice activitate fizică, tot corpul este inundat de hormoni pozitivi – endorfină și serotonină. Datorită lor ne simțim atât de bine! Hormonii ne afectează în orice moment al zilei, așa că fie că înotați dimineața, la prânz sau seara, rezultatul este întotdeauna același, și la fel de minunat!
Cugetarea de final
Personal, mă amuză teribil fețele surprinse ale oamenilor din jur care mă văd zâmbind cu gura până la urechi, mai ales la ora 7 dimineața într-o zi de luni. Răspunsul meu este însă mereu același: apa și mișcarea fac într-adevăr minuni, oricând și oriunde.
De aceea, haideți la piscină, să ne fie ziua mai frumoasă!