Înotul şi slăbitul sau să înotăm pentru o siluetă subţire

Vreţi să pierdeţi în greutate, dar în timpul alergatului vă dor genunchii, în timpul mersului pe bicicletă vă înţepeneşte spatele şi mica frână a patinelor cu rotile nu vă inspiră prea multă încredere? Atunci haideţi la înot!

La fel ca toate aceste sporturi, înotul face parte dintre activităţile aerobe adecvate pentru pierderea în greutate, deoarece în timpul acestora sunt implicaţi mai mulţi muşchi simultan, iar oxigenul ajută la transformarea grăsimilor şi a glucozei. Cu toate acestea, trebuie să ţineţi cont de faptul că cinci ture de bazin sau travesarea de trei ori a iazului din satul vostru nu au niciun efect. Înotul trebuie să dureze cel puţin o oră neîntrerupt, deoarece grăsimile încep să se ardă abia după 20 de minute. Prin urmare, se recomandă un antrenament de cel puţin 60 de minute.

Are avantaje

În comparaţie cu alte activităţi aerobe, înotul are mai multe avantaje. Cel mai mult vă vor mulţumi articulaţiile şi ligamentele, ceea ce este confirmat şi de fizioterapeuţi. Datorită apei, nu vor avea loc lovituri, şocuri sau impacturi dure ca în timpul alergatului, iar ligamentele şi tendoanele sunt mult mai puţin solicitate. Prin urmare, poate înota oricine, persoanele care au suferit un accident, persoanele obeze sau femeile însărcinate. Pe scurt, înotul nu oferă spaţiu pentru scuze, oricine se poate apuca de slăbit!

Cum să începeţi?

Cu siguranţă nu veţi slăbi dacă veţi traversa o dată bazinul din complexul acvatic, iar apoi vă veţi distra o oră pe tobogane şi în jacuzzi, nu vă va fi de folos nici înotul într-un stil liber când, în plus, după fiecare tură de bazin veţi sta de vorbă cu o prietenă. Deci, ar fi bine să învăţaţi tehnica corectă, ce ar fi să începeţi cu stilul craul? :-)

Cel mai bine ar fi să înotaţi o oră întreagă, fără pauze şi cu o viteză constantă. Intensitatea corespunzătoare a înotului este de asemenea importantă. Ritmul cardiac ar trebuie să varieze între 60-70% din valoarea maximă, adică la un nivel la care organismul lucrează în metabolismul aerob şi arde grăsimile. Altfel spus, alegeţi un tempou care vă va permite să înotaţi o oră întreagă. Dacă veţi opta pentru un tempou de competiţie veţi obosi repede, va trebui să vă odihniţi şi nu veţi îndeplini condiţia de activitate aerobă neîntreruptă. Şi ce distanţă să înotaţi? O persoană neantrenată ar trebui să reziste cel puţin 1 km, o persoană mai antrenată, cel puţin 2 km.

Caloriile dispar

Înotul este foarte potrivit pentru arderea caloriilor. Depinde de greutatea pe care o aveţi şi de tempoul şi modul cum înotaţi. Pepa, un înotător mediu cu o greutate de 70 kg şi care, cel mai frecvent, înoată bras, va arde într-o oră de înot aproximativ 680 de kilocalorii, în timp ce înotătorul experimentat Tonda, cu aceeaşi greutate, va arde peste 900 de kilocalorii dacă va înota craul într-un tempou vioi de 3 kilometri pe oră. Surprinzător şi temperatura apei influenţează arderea caloriilor. Aceasta ar trebui să aibă aproximativ 26 °C. Apa mai caldă vă oboseşte repede şi nu veţi înota prea mult, în timp ce apa rece forţează organismul să stocheze grăsime ca protecţie împotriva frigului.
Dacă înotul este singurul sport pe care îl faceţi pentru a slăbi, mergeţi la bazin de 2-3 ori pe săptămână. Dacă în plus alergaţi sau practicaţi ciclismul, înotaţi cel puţin o dată pe săptămână.

Important este să nu permiteţi ca antrenamentul să devină ineficient!

Notă importantă la sfârşit - înotul este un sport după care vă va fi cu siguranţă foame! Încercaţi să luptaţi cu ea şi să rezistaţi tentaţiei de a lua o masă copiosă şi luaţi numai o gustare uşoară redusă caloric şi asta nu înainte de jumătate de oră după înot.