Întreținerea ochelarilor de înot

Ați înotat primele lungimi de bazin cu noii ochelari și aveți numai cuvinte de laudă pentru cât de bine vă vin și ce vizibilitate bună au? Pentru ca ochelarii să reziste cât mai mult, aceștia necesită o anumită îngrijire. Aflați aici cum să vă întrețineți ochelarii de înot.

 

Ce se întâmplă, în timp, cu ochelarii de înot?

1) Se aburesc – Stratul antifog dispare în timp și în timp, ochelarii de înot încep să se aburească.
 
2) Se zgârie – Mai ales ochelarii de înot cu lentile mirror (oglindă) sunt super predispuși la zgâriere.
 
 
3) Plesnește cureaua de silicon – Solicitările repetate la punerea și la scoaterea ochelarilor poate cauza slăbirea sau ruperea curelei de silicon din jurul capului.
 
 
4) Plesnește puntea nazală – Uzura și solicitările mecanice frecvente la adresa punții nazale pot cauza ruperea acesteia.
 
 
5) Se vălurește garnitura – Ochelarii vechi, uscați frecvent pe calorifer sau uitați la soare pot avea garnitura de etanșeizare ondulată.
 
 
6) Intră apă în ochelari – Aceasta este o consecință a deformării sau a rigidizării garniturii de etanșeizare din jurul lentilelor.
 
 
 

Cât timp rezistă o pereche de ochelari de înot?

Este o întrebare frecventă, iar răspunsul nu este simplu. Cunoaștem cazuri în care ochelarii au trebuit înlocuiți după doar câteva săptămâni, dar și altele în care ochelarii au rezistat cinci ani. Înotați de două ori pe zi sau de două ori pe lună? Durata de viață a ochelarilor de înot depinde, evident, de frecvența de utilizare, dar mai ales de o îngrijire adecvată. Ochelarii de înot de calitate rezistă de obicei aproximativ doi ani.
 
 

Ce trebuie să faceți pentru ca ochelarii să reziste cât mai mult?

1) Nu atingeți interiorul lentilelor. Nu le ștergeți cu degetele, cu prosopul sau chiar cu șervețelul. Interiorul are din fabrică un strat anti-aburire pe care îl puteți distruge. Pentru aceste cazuri se folosește un spray anti-aburire, care reface parțial stratul original.
 
 
 
2) Depozitați-l în etui-ul sau în carcasa originală, pentru a preveni zgârierea prematură. Adesea, ochelarii se vând fără husă protectoare și aceasta trebuie cumpărată separat. După folosirea ochelarilor, vă recomandăm să-i lăsați să se usuce complet înainte de a-i depozita în husa protectoare.
 
 
3) Nu lăsați ochelarii pe calorifer sau în lumina directă a soarelui. Părțile din silicon precum garnitura și cureaua se deformează la soare sau la căldură. Componentele din plastic se îngălbenesc, sunt mai predispuse la deteriorarea mecanică și pot plesni.
 
4) Spray-ul anti-aburire poate fi utilizat nu doar la refacerea stratului antifog original, ci și ca agent de curățare. Cu timpul, în interiorul ochelarilor se formează o ceață, care trebuie eliminată. Cea mai bună soluție este să aplicați un strat antifog pe lentile, să-l lăsați să se usuce și, dacă este necesar, să-l ștergeți bine cu o cârpă moale. Daca ați pulverizat prea mult antifog pe ochelari, vărsați excesul si lăsați restul sa se usuce pe lentile.
 
5) Nu-i uitați la piscină.