Scurt istoric al firmei Speedo

Este anul 1888. Noua revistă, National Geographic, vede lumina zilei. În Brazilia are loc abolirea sclaviei, ia fiinţă firma Kodak şi societatea cu renume mondial, IBM. Şi tocmai în acest an, în Scoţia se naşte bărbatul cu numele Alexander MacRae.

Norocul tânărului Alexander

22 de ani mai târziu, tânărul Alexander se decide să îşi caute norocul în Australia, pe care într-adevăr îl găseşte, cu 4 ani mai târziu, adică în anul 1914, când fondează societatea MacRae and Company Hosiery. La început, firma s-a axat pe producţia de lenjerie de corp sub brandul Fortitude, iar în timpul primului război mondial a aprovizionat armata australiană cu şosete, ceea ce a fost o afacere însemnată pentru firmă.

Un mare succes pentru această firmă a însemnat, îndeosebi, anul 1927, când Alexander MacRae s-a decis să investească o sumă mare de bani în producţia de costume de baie. Rezultatul acestei idei a fost costumul de baie Racer-Back, care se mândrea cu o croială controversată, dar revoluţionară, cu umerii şi partea superioară a spatelui decoperite, ceea ce oferea înotătorilor o mai mare libertate de mişcare în apă. Datorită acestui lucru, costumul de baie a devenit foarte popular în rândul înotătorilor profesionişti.

 

Ia naştere Speedo

Noua denumire a societăţii nu s-a lăsat mult timp aşteptată. În anul 1928, în interiorul companiei a fost anunţat un concurs pentru cel mai bun slogan, iar câştigătorul acestuia a fost Jim Parsons cu claim-ul său “Speed on in your Speedos.” Un an mai târziu, înotătorul Arne Borg triumfează în costumul de baie Speedo, ba chiar şi doboară recordul mondial de atunci. Ulterior, firma cu noua denumire îşi câştigă renumele mondial datorită sponzorizării unor astfel de evenimente, cum ar fi Jocurile Olimpice din anii 1932 şi 1936.

În anul 1932, costumul de baie Speedo este îmbrăcat de înotătoarea profesionistă de şaisprezece ani, Claire Dennis, asigurându-i victoria. Cu toate acestea, Claire a fost destul de criticată pentru costumul ei de baie, deoarece dezvăluia prea mult umerii. Nici Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin, cu 4 ani mai târziu, nu au fost simple pentru Speedo, deoarece, şi aici, firma a stârnit multe controverse datorită noii croieli a costumului de baie, denumită în zilele de astăzi Trunks. Costumul de baie a stârnit controverse, îndeosebi, pentru faptul că era primul costum de baie care nu acoperea pieptul bărbaţilor. 

Doi ani mai târziu, fondatorul firmei, Alexander MacRae, moare la vârsta de 50 de ani.

 

Perioada postbelică

În timpul celui de-al doilea război mondial, Speedo şi-a concentrat din nou eforturile pentru a veni în ajutorul soldaţilor, iar după război, firma s-a bucurat din nou de o mare cerere de costume de baie, pe atunci, mai ales, de bikini, inventaţi în anul 1946 de francezii Louis Réard şi designerul Jacques Heim.

În anul 1956 s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de la Melbourne. Şi acestea au fost pentru Speedo un progres. Nu numai că firma a sponsorizat echipa australiană de înot, care a câştigat opt medalii de aur, dar aici a prezentat şi noul costum de baie cunoscut sub numele de Brief. Dar Speedo nu s-a lenevit şi a continuat cu inovaţiile, un an mai târziu venind cu costume de baie fabricate dintr-un material nou, din nailon.

Anul 1959 a stat sub semnul expansiunii firmei care a început să îşi exporte produsele în Statele Unite şi să construiască o nouă divizie internaţională pentru monitorizarea pieţei în Noua Zeelandă, Japonia şi Africa de Sud.

Speedo îşi confirmă poziţia de lider

Anii 60 înseamnă pentru Speedo confirmarea poziţiei sale de lieder în producţia de costume de baie de competiţie, deoarece 27 dintre cei 29 de competitori care au câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din Mexic din anul 1968 au participat la competiţii în costume de baie Speedo.

  

 

În anii şaptezeci, Speedo vine cu alte inovaţii. La confecţionarea costumelor de baie foloseşte nu numai nailon, dar şi elastan, ceea ce firmei Speedo a deschis porţile pentru producţia de noi stiluri de îmbrăcăminte pentru înot şi sport. Despre cât de inovator a fost acest pas, ne putem convinge şi astăzi, deoarece Speedo continuă să utilizeze combinaţia de nailon şi elastan la multe dintre produsele sale.

Poate că nici nu trebuie menţionat, deoarece cititorul atent, cu siguranţă, ştie cum au ieşit costumele de baie Speedo la Jocurile Olimpice de la München din anul 1972. 21 din totalul de 22 de recorduri mondiale au fost doborâte de către înotătorii îmbrăcaţi în costumele de baie Speedo.

Anii 90 şi următorii

Şi încet, dar sigur, ne apropiem de prezent. În anul 1992, firma a prezentat costumul de baie de competiţie S2000 Suit, care reduce rezistenţa apei în timpul înotului cu până la 15%, şi nu este de mirare faptul că 53% dintre medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Barcelona au participat la competiţii tocmai în acest model.

 

În anul 1994, vede lumina zilei prima ţesătură rezistentă la clor, Endurance. Şase ani mai târziu, Speedo debutează la Jocurile din Sydney cu noile costume de baie FASTSKIN, datorită cărora sunt doborâte 13 recorduri mondiale. 

 

Anul 2008 a însemnat pentru Speedo cea de-a 80-a aniversare, sărbătorită de firmă prin lansarea costumului de baie de competiţie LZR Racer. Pe atunci, acesta a devenit cel mai avansat costum de baie pentru sportivi din punct de vedere tehnic şi a înotat cu el chiar şi Michael Phelps care a câştigat 8 medalii de aur la Jocurile de la Beijing.

  

 

Anul 2010 a fost un an însemnat în ceea ce priveşte costumele de baie, îndeosebi, pentru femeile îndrăgostite de costumele de baie Speedo, dar care nu se simţeau în ele suficient de sigure de sine. Speedo a intrat pe piaţă cu modelul Speedo Sculpture Shapeline cu efect de modelare şi subţiere a siluetei.

Dar societatea Speedo continuă să se afirme, dezvoltând neîntrerupt noi tehnologii care ajută nu numai pe înotătorii profesionişti, dar şi pe cei amatori. Produsele ei, cum ar fi costumele de baie sau alte accesorii de înot, se mândresc cu o calitate inegalabilă a prelucrării, cu un design excepţionl şi confort, acest lucru fiind exact ceea ce clienţii aşteaptă de la costumele de baie. Şi tocmai clienţii sunt cei de care societăţii Speedo îi pasă.