Tipuri de curele şi reglarea

Parte integrantă a ochelarilor este şi cureaua. Şi noi vă vom spune ce fel de tipuri puteţi întâlni.

Fiecare pereche de ochelari de înot au cureaua realizată puţin diferit. Cele mai multe dintre ele sunt fabricate din material siliconic. Siliconul este un material rezistent, antialergic, cu o elasticitate bună. Haideţi să aruncăm o privire celor mai frecvente tipuri de curele.

Simplă

Ochelarii de înot ţin pe cap numai cu o singură bandă a curelei. Aceasta poate fi oricât de largă sau poate fi chiar lăţită în mijlocul capului. Avantajul acesteia constă în utilizarea simplă şi manevrarea facilă, de aceea este foarte preferată la ochelarii pentru copii - juniorii reuşesc să îşi pună ochelarii singuri.

 

Dublă 

Acest tip de curea este conceput ca un elastic lung, fiind introdusă prin ochelari de două ori. Avantajul acesteia constă în faptul că ţine mai bine pe cap, deoarece o bandă poate fi poziţionată mai sus şi una mai jos.

 

Secţionată în mijloc

Acest tip este o combinaţie a curelelor menţionate mai sus. Din partea laterală a lentilelor pleacă o bandă care se împarte în mijlocul capului în două. Avantajul acesteia constă într-o manevrare mai bună şi o strângere mai confortabilă. În plus, datorită benzii secţionate, ochelarii ţin mai bine pe cap.

Ajustarea curelei

Există mai multe moduri de ajustare a curelei ochelarilor de înot.

Clipsuri laterale

Pe părţile laterale ale ochelarilor, de regulă, imediat la lentile, sunt catarame sau clipsuri pentru strângerea curelei. Cataramele sunt fie parte integrantă direct a lentilelor, fie sunt plasate pe bandă în apropierea lentilelor. Fiecare capăt al benzii poate fi strâns sau slăbit separat.

Catarame rapide

Cel mai frecvent sunt utilizate la ochelarii cu curea dublă. Pe o curea se fixează catarama în care se introduc capetele. O altă variantă poate fi plasarea cataramelor rapide pe fiecare bandă a curelei, atât pe cea superioară, cât şi pe cea inferioară. Strângerea se realizează deci pe partea din spate a capului.