A bea sau a nu bea. Aceasta este întrebarea. Chiar și pentru înotători.

Obișnuiți să luați cu dvs. o sticlă de apă când mergeți la bazin? Dacă da, cât de des beți din ea? Poate părea surprinzător, dar mulți înotători ignoră completregimul de hidratare în timpul antrenamentului. Și totuși, pericolul deshidratăriine amenință chiar și într-o piscinăplină cu apă...

Pierderea de lichide este mascată

Perfidia situației este că, deși înotul este o activitate solicitantă din punct de vedere fizic, în timpul căreia corpul nostru pierde lichide și minerale, senzația de sete este adesea „mascată” în apă, astfel încât nici nu ne trece prin minte că ar trebui să ne hidratăm. Mai mult, în apă nu simțim că transpirăm așa cum o facem la alte activități pe uscat. De-abia simptomele deshidratării treptate ne amintesc că ar fi trebuit să luăm câteva înghițituri bune. Cum ne dăm seama că „ne paște” deshidratarea? Slăbiciune, spasme musculare, bătăi rapide ale inimii, stări de rău... aceste simptome ar trebui să ne facă să ne întrebămce lipsește corpului nostru în timpul antrenamentului, ce nu-i priește. Iar regimul de hidratare este categoric unul dintre factorii de luat în considerare.

 

Beți înainte de a vă fi sete

Regula de bază este – nu așteptați să fie sete. Luați la dvs. o sticlă de apă și includeți „pauze de hidratare” în programul de antrenament. Unii numără minutele și preferă să bea la fiecare 15 minute, altora le este mai ușor să numere lungimile de bazin și să-și planifice o oprire la „depou” după un anumit număr de lungimi înotate. La început, până vă obișnuiți, este posibil să fie nevoie să vă reamintiți insistent să beți. Și în acest caz este valabilă a doua regulă – totul cu măsură. Cu siguranță, scopul nu este acela de a bea un litru de apă, pentru a înota apoi cu stomacul plin. Îi veți face un serviciu mult mai bun corpului dvs. dacă vă gândiți la hidratare și în orele de dinaintea antrenamentului. De exemplu, dacă mergeți la piscină seara, gândiți-vă să vă asigurați un aport bun de lichide pe tot parcursul zilei. Iar dacă înotați dimineața, nu mergeți la piscină doar cu o cafea băută. Compensarea în ultimul moment a aportului de lichide nu este nici pe departe o soluție bună. 

Cu ce umplem sticla?

Baza este apa pură, plată. Puteți bea și apă minerală sau băuturi izotonice, mai ales la antrenamente intense. Au aport de sodiu, de magneziu și de potasiu, adică de substanțe pe care organismul le pierde în timpul activității fizice, și a căror deficiență duce la oboseală, la starea de rău sau la crampele menționate mai sus. Unii înotători se mândresc cu rețete proprii, în care amestecă de obicei apă cu suc proaspăt stors, la care adaugă un praf de sare. O alternativă mai rapidă sunt băuturile izotonice, pe care le găsiți în magazine sub formă lichidă sau de pulbere solubilă.

 

Sugestia de final...

Vă recomand să vă luați la dvs. ceva dulce de băut cum ar fi o băutură izotonică, un suc de fructe sau suc amestecat cu apă. Vă completează carbohidrații pierduți și, cum în piscină aveți mereu gura în apa clorurată, veți aprecia ceva dulce.