Cum alegem palmarele de înot?

Palmarele de înot vă pot fi de mare ajutor pentru un antrenament diversificat, care vă îmbunătățește tehnica și fortifică mușchii membrelor superioare. Există numeroase feluri de palmare, de aceea este bine de știut cu care model puteți începe și care este util pentru un înotător experimentat. Care sunt tipurile de palmare și cum diferă acestea?

Tipuri de palmare de înot

Cheia unei bune alegeri constă în a vă decide ce doriți să faceți cu ele la bazin, la ce vă trebuie. Vreți să loviți apa mai bine? Să „simțiți” mai bine apa sau doar să vă diversificați antrenamentul? Palmarele pot fi clasice, pentru rezistență, pentru deget, antipalmare sau mănuși de înot. Se pot folosi la toate procedeele – fluture, spate, bras și craul.
 

Ce mărime de palmare să alegem?

Mărimea palmarelor determină intensitatea rezistenței; cu cât suprafața este mai mare, cu atât rezistența este mai mare și cu atât trebuie să depuneți mai mult efort pentru a avansa în apă. Palmarele cu găuri reduc rezistența apei și îmbunătățesc simțul pentru apă, deoarece apa curge mai bine in jurul palmarei. Pentru începători recomandăm palmare cu o multe orificii și cu o mărime maximă cu cel mult 10% mai mare decât cea a palmei. Veți lovi apa mai puternic fără ca acest lucru să vă afecteze tehnica sau corpul. Înotătorii mai experimentați aleg palmare mai mari. În concluzie, mărimea palmarelor depinde de nivelul și de experiența înotătorului.
 
 
 

 

Palmare de rezistență, pentru începători

Palmarele de rezistență sunt cele mai cunoscute și mai des folosite. Diferențele țin de mărime, de formă și de modul de atașare la mână. Fiecare model este prevăzut cu instrucțiuni de utilizare și recomandări. Palmarele de rezistență au ca scop principal întărirea membrele superioare. Înotătorii începători ar trebui să aleagă palmare de rezistență mai profilate, mai mici și cu mai multe orificii de scurgere a apei. Palmarele pentru începători nu trebuie să depășească palma cu mai mult de 10%; acest tip de model dezvoltă mai puțină rezistență, mai puțină presiune asupra articulațiilor și necesită mai puțină forță. Cele mai populare palmare de rezistență pentru începători sunt Mad Wave Paddle sau BornToSwim Aqua Tech.
 
 

 Palmare de rezistență pentru avansați

Înotați deja de ceva vreme și aveți experiență în utilizarea palmarelor? Vreți să avansați un nivel? În acest caz, puteți căuta un model mai drept, cu o zonă de angajare mai mare. Puteți alege un model cu mai multe opțiuni de legare a benzilor de cauciuc, de exemplu să le fixați doar pe degete pentru o dificultate mai mare. Încercați modele de la branduri precum Arena Vortex, Michael Phelps Strength Paddle sau Tyr Catalyst Stroke Training Paddles. Dacă v-ați obișnuit deja cu ele și înotați des, le puteți include mult mai des în antrenamente, chiar și pentru serii mai lungi. Atenție la suprasolicitarea umerilor.

Finger Paddles (palmare pentru deget)

Palmarele pentru degete au dimensiuni mai mici, se prind doar de degetele mâinii și sunt concepute în primul rând pentru așa-numitul sculling sau exerciții de dezvoltare a simțului apei. Palmarele pentru degete sunt foarte potrivite pentru începători, deoarece dimensiunea și forma lor nu necesită o forță deosebită. Palmarele pentru degete pot fi folosite la toate stilurile de înot – fluture, spate, bras și craul. Palmarele Speedo sunt printre cele mai populare din această categorie.
 

 

Tipuri de prindere a palmarelor de rezistență

Nu orice tip de palmare vă permite să aveți opțiuni diferite de prindere, dar dacă aveți posibilitatea, testați ce tip de prindere este cel mai confortabil pentru dvs. Există diferite opțiuni de prindere, dacă vă interesează să experimentați diverse variante consultați sfaturile noastre.
 

 

Antipaddle (antipalmare)

Spre deosebire de palmarele tradiționale de înot, aceste anti-palmare de la MadWave reduc rezistența mâinii în apă. Ele ajută la îmbunătățirea tehnicii brațelor. În timpul utilizării, mâna caută poziția optimă de mișcare, iar acest tip de palmare vă forțează să folosiți mai mult antebrațul. Antipalmarele au suprafața curbată, uneori terminată ascuțit. Aceste palmare nu se folosesc prea des, sau doar pentru o perioadă scurtă.
 

 

Mănuși de înot din neopren

Aqua gloves sau mânușile de înot se folosesc mai ales pentru aqua aerobic. Pot fi folosite și la înot, dar într-o măsură mai mică. Este vorba de un model de mănuși din neopren moale, cu membrane de înot între degete, care cresc rezistența mâinii în apă.
 

 

Cât de des se folosesc palmarele de înot?

Cel mai important este să vă deprindeți cu palmarele, să simțiți mișcarea brațului și să folosiți mai multă forță. Categoric, înotul cu palmarele nu ar trebui să ocupe mai mult de 20% din întregul antrenament. Fiind ceva nou și mai obositor, ar fi bine să includeți un înot de cool down mai lung la finalul antrenamentului. Începătorii ar trebui să înceapă cu palmare mici, cu găuri, și apoi să treacă treptat la modele mai mari cu mai multă rezistență (dacă acesta este scopul folosirii lor).
 
 

Sfatul de final

Pentru un antrenament mai intens recomandăm combinarea palmarelor cu un flotor monobloc care se ține între picioare. Împiedică folosirea picioarelor la lovirea apei și astfel solicită și mai mult brațele.