Cum să începeţi cu triatlonul?

Înainte de a răspunde la această întrebare, unii poate că ar dori să ştie ce este triatlonul? Triatlonul este un sport de anduranţă, exigent fizic şi mental, compus din trei discipline: înot, ciclism şi alergare. Acestea trebuie efectuate succesiv una după alta, în ordinea stabilită.

Cum să începeţi?

Aici este valabilă aceeaşi regulă aplicabilă oriunde: Totul este în capul vostru. Deci, dacă v-aţi decis, trebuie să găsiţi voinţa necesară pentru a persevera. Obiectivul principal este, prin urmare, de a face faţă triatlonului. Pentru a reuşi acest lucru, stabiliţi obiective parţiale şi un plan care să vă ducă mai întâi la aceste obiective şi apoi la triatlonul în sine. O idee bună ar fi alegerea unor concursuri, plătiţi taxa de înscriere şi începeţi antrenamentul. Plata taxei este o motivaţie destul de mare pentru a ne forţa să începem să facem ceva.

Aţi plătit taxa de înscriere. Acum trebuie stabilit un program pentru a vă pregăti pentru concurs. Ideal este planul de antrenament săptămânal, pe care îl veţi urma strict şi riguros.

Am spus că triatlonul include un total de trei discipline: înot, ciclism şi alergare. Toate cele trei discipline necesită antrenament. Despre cum să vă apucaţi de înot am scris deja aici. Rezumând, ar fi bine să vă găsiţi un antrenor care vă va scăpa de deprinderile incorecte la stilurile de înot. Aceasta înseamnă că apoi veţi face lucrurile corect, economisind astfel o mulţime de energie. Se recomandă a se face antrenament de 2-3 ori pe săptămână. Pentru antrenamentul de înot veţi avea nevoie şi de echipamentul adecvat, adică de costum de baie de calitate, ochelari şi cască de înot.

Ciclismul. Dacă nu aveţi bicicletă, procuraţi-vă una, dacă aveţi, asiguraţi-vă că funcţionează aşa cum trebuie, veţi petreceţi mult timp pe ea. Sunt recomandate 1-2 antrenamente pe săptămână. Alegerea logică pentru zilele în care nu puteţi practica ciclismul în aer liber este mersul pe bicicleta de cameră. Antrenamentul nu ar trebui să includă însă numai mersul pe bicicletă. Trecerea de la apă la bicicletă în timpul unei competiţii este adesea neplăcută, de aceea ar trebui să fie antrenată şi această trecere.

Alergarea este în prezent un sport foarte extins. Aici, echipamentul nu joacă un rol esenţial. Aveţi nevoie numai de încălţăminte de calitate care să atenueze şocurile. Dacă nu aveţi prea multă experienţă cu alergarea, la început luaţi-o uşor, astfel încât cariera triatlonului să nu vi se ducă imediat de râpă, iar treptat măriţi efortul fizic. Regula de aur spune că ar trebui să alergaţi într-un ritm care să vă permită să menţineţi o coversaţie fără să vă pierdeţi suflul. Dacă nu mai aveţi respiraţie, încetiniţi ritmul. Şi nu vă faceţi griji, nu este nici o ruşine dacă începeţi cu mersul rapid.

Odihna şi recuperarea sunt adesea trecute cu vederea şi subestimate. Prin urmare, nu ar trebui să lipsească destinderea musculară, încălzirea temeinică şi chiar şi masajele sunt binevenite. Bineînţeles, importante sunt şi alimentaţia corectă şi somnul regulat şi adânc, astfel încât corpul să aibă suficientă energie pentru efortul la care este supus.

Cum v-aţi decis, vă apucaţi de antrenament? :-)