La ce servesc pălmarele pentru înot?

Pălmare pentru înot, pălmare de rezistenţă, labe pentru mâini şi cine ştie ce alte denumiri mai auzim la bazin când vedem înotători cu aceste ajutătoare de înot. Denumirea corectă a acestora este însă pălmare pentru înot.

La ce servesc? Este vorba de nişte accesorii de înot pentru mâini, care ajută la dezvoltarea simţului pentru apă, îmbunătăţirea tehnicii de înot sau la tonifierea braţelor prin creşterea rezistenţei apei în timpul propulsiei. Şi, bineînţeles, la diversificarea antrenamentului. Este foarte plăcut atunci când înainte de înot vă puneţi pălmarele, înotaţi câteva bazine şi apoi vi le scoateţi. Pe scurt, înotul este mai diversificat şi mai distractiv :-)

Pălmarele de rezistenţă

Aceste pălmare servesc, în primul rând, pentru o propulsie mai puternică. Datorită suprafeţei mai mari de propulsie, veţi fi mai rapid în apă, dar veţi depune şi un efort mai mare. Astfel, vă veţi întări umerii, muşchii tricepşi şi trapezi şi braţele. Cu cât sunt pălmarele mai mari, cu atât trebuie să depuneţi un efort mai mare. Pălmarele au diferite orificii care le conferă un design mai plăcut, dar, în primul rând, îmbunătăţesc hidrodinamica şi simţul pentru apă.

Pălmare sculling

Pălmarele tehnice sau cu degete au rolul, în primul rând, de a dezvolta simţul pentru apă şi de a îmbunătăţi tehnica propulsiei cu braţele. Pot fi de diferite tipuri şi forme şi sunt concepute pentru o varietate largă de exerciţii de înot. Bineînţeles, există foarte multe pălmare pentru înot, de diferite mărci şi forme. Pălmarele sunt concepute pentru utilizarea la stilurile de înot craul, bras, fluture şi înotul pe spate. Pălmarele diferă şi prin scopul lor specific, fiind utilizate fie pentru o propulsie mai puternică, fie pentru îmbunătăţirea tehnicii de înot.

La ce să fiţi atenţi?

Cu pălmarele vă puteţi distra de minune, dar vă puteţi bucura şi de un antrenament excelent. Atenţie însă! Trebuie să alegeţi pălmarele potrivite şi mărimea corectă, altfel există riscul suprasolicitării muşchilor, articulaţiilor şi tendoanelor. În cazul pălmarelor de rezistenţă clasice trebuie respectată o regulă importantă şi anume, pălmarele trebuie să fie cu 10 % mai mari decât mâna.

Această regulă ar trebui să fie respectată de toţi înotătorii începători, precum şi de copii! Cei mai experimentaţi le pot utiliza în funcţie de nivelul şi abilităţile dobândite. Un începător ar trebui să aleagă pălmare mai mici, mai profilate şi care permit o curgere mai bună a apei. Astfel, va fi redusă suprasolicitarea articulaţiilor, iar cele ale umerilor le vor fi foarte recunoscătoare. În afară de asta, cu cât sunt pălmarele mai mici, cu atât înotătorul trebuie se depună un efort mai mic. Îndeosebi mărimea pălmarelor pentru copii trebuie să fie aleasă cu atenţie. Nu este nimic mai neplăcut decât să vă uitaţi la copilul dumneavoastră cum se luptă cu lopeţile (pălmarele de rezistenţă mari) pe care i le-aţi pus pe mâini.

Începeţi să utilizaţi pălmarele la antrenament treptat, pentru a vă obişnui cu ele. Vă recomandăm să începeţi cu pălmare de rezistenţă mai mici şi, treptat, să treceţi la pălmare mai mari, cu o rezistenţă mai mare. Pentru creşterea intensităţii antrenamentului este bine să utilizaţi şi un plutitor de înot. Acesta se plasează între picioare, fixând jumătatea inferioară a corpului pentru a împiedica lovitura cu picioarele şi sporind astfel munca mâinilor.