Tipuri de garnituri de etanşare ale lentilelor

Garnitura de etanşare a ochelarilor de înot reprezintă partea dintre faţă şi rama fixă a lentilelor. Există mai multe tipuri, iar noi vi le prezentăm pe cele pe care le veţi întâlni cel mai ades.

Fără garnitură (suedezi)

Şi ochelarii de înot pot fi fără garnitură de etanşare. Este vorba de ochelarii de competiţie, care au un profil redus pentru a opune o rezistenţă cât mai mică în timpul înotului. Uneori însă, în detrimentul confortului. Aceşti ochelari ţin pe faţă doar cu ajutorul vidului. Dezavantajul acestor ochelari constă în faptul că vă obişnuiţi mai greu cu ei, iar la primele purtări, apăsările pot fi chiar dureroase. Aceşti ochelari sunt denumiţi, în general, ochelari de înot suedezi.

 

Garnitură de etanşare din neopren

Ochelarii cu acest tip de garnitură sunt prevăzuţi cu un strat subţire din neopren în jurul lentilelor. Garnitura din neopren este moale, dar are o durată de viaţă mai scurtă. De regulă, neoprenul îşi pierde forma cu timpul, devine rigid sau se deformează în alt mod. Avantajul acestui tip de garnitură este confortul ridicat la purtare, dar adesea în detrimentul etanşeităţii.

 

Garnitură de etanşare din silicon

Acest tip este cel mai utilizat. Siliconul este un material antialergic şi confortabil. Îşi păstrează o durată lungă de viaţă şi nu crapă. Realizarea garniturii de etanşare din silicon este foarte importantă, aceasta poate fi turnată într-un strat foarte subţire sau mai gros. Costul producerii garniturii mai subţiri este mai mare, dar asigură un nivel mai mare de confort şi etanşeitate, de aceea această garnitură este întâlnită îndeosebi la ochelarii mai scumpi. Neobişnuit este un alt tip de garnitură din silicon, aceasta fiind asemănătoare garniturii de etanşare a măştii de scufundare. Se suprapune peste sprâncene şi uneşte ambele lentile ale ochelarilor. Este realizată, în principal, pentru înotătorii cărora nu le convin sau nu li se potrivesc garniturile obişnuite.

Cauciuc termoplastic

Garnitură de etanşare de înaltă calitate. Are proprietăţi similare siliconului, dar este mai rezistentă şi are o durată de viaţă mai lungă. Acest tip de etanşare îl au ochelarii de înaltă calitate, care sunt mai scumpi. La prima vedere este foarte asemănătoare siliconului.

 

 

Iar acum, haideţi să ne îndreptăm atenţia asupra nasului. Ştiaţi că există mai multe tipuri de punţi nazale? Să le aruncăm o privire în următorul articol.