Cum alegem casca de baie?

Casca de înot este un accesoriu excelent pentru înotători de toate categoriile. Casca nu mai este de mult apanajul înotătorilor de competiție, putând fi purtată de oricine înoată într-o piscină. Există o gamă largă de căști de înot din diverse materiale și de diverse culori, modele și dimensiuni. Haideți să vedem de ce ar trebui să cumpărați o cască și cum o alegeți pe cea potrivită.

De ce purtăm căști de înot?

Căștile de înot au numeroase funcții. Protejează părul de apa clorurată sau marină, care l-ar distruge și l-ar usca. Un avantaj plăcut este că ține părul legat astfel încât să nu vă încurce în timpul înotului. Puteți înota confortabil fără a trebui să vă dați mereu părul la o parte din ochi. Când înotați în apă mai rece, avantajul căștii este că menține capul și urechile calde. Nu în ultimul rând, casca reduce rezistența apei, avantaj apreciat mai ales pentru înotătorii competitivi
 
 
 

Cum alegem o cască de înot?

Casca de înot se alege în funcție de material, de formă și de mărime. Cel mai important este să vă stea bine și să înotați comod cu ea.
 

Alegerea căștii de înot în funcție de mărime

Fiecare cap de înotător merită o cască de mărime adecvată. De obicei aveți de ales doar între două mărimi, dar nouă ne place să oferim întotdeauna ceva în plus.
 
1) Pentru copii se recomandă căști speciale denumite Junior Cap, care sunt mai mici decât căștile pentru adulți.
 
2) Mărimea standard a căștilor de înot, cea mai des folosită de către adulți se numește Classic Cap.
 
3) Pentru părul lung sunt ideale căștile denumite Longhair Cap, care dispun de mai mult spațiu pentru păr decât căștile standard pentru adulți.
 
4) Pentru capete și mai mari sunt ideale Extra Big Cap sau chiar Rasta Cap.
 

 

Alegem căști de înot întorc funcție de material

1) Cele mai comune sunt căștile din silicon – Sunt foarte populare datorită prețului și mai ales datorită varietății de culori și de motive. Siliconul este hipoalergenic, impermeabil, elastic și are o durată de viață relativ lungă. Căștile din silicon sunt puțin mai rigide și mai complicat de plasat pe cat. Cu toate acestea, sunt cele mai folosite și mai populare căști de înot.
 
2) Temperaturile scăzute impun căștile din neopren – Sunt concepute special pentru înotul în apă rece, așa că sunt potrivite în special pentru iubitorii de înot pe timp de iarnă, pentru cei care se călesc, pentru nerăbdătorii care nu vor să mai aștepte primăvara sau pentru triatloniști. Căștile din neopren au grosimea de 2 mm și oferă o protecție termică perfectă, datorită materialului lor spongios care absoarbe și reține apa. Se încălzește în contact cu căldura corpului și, deoarece se scurge cu greu din masa spongioasă, formează în jurul capului un strat izolator de apă caldă.
 
 
3) Căștile textile sunt confortabile și nu trag părul – țesătura sintetică este elastică și își păstrează forma. Avantajul unei căști textile este acela că nu trage de păr, este mai ușor de pus și se mulează mai bine. Dezavantajul este că lasă apa să treacă și se usucă mai greu. Funcția sa este, prin urmare, doar aceea de a menține părul pe loc pentru a nu vă incomoda la înot.
 
 
4) Căștile din latex sunt cele mai ieftine – Materialul din latex este elastic și se mulează bine. O cască din latex este mult mai subțire decât una din silicon. Materialul se adaptează mai bine la forma capului, este mai flexibil si nu atât de rigid. Casca din latex nu lasă apa să treacă, iar după folosire se șterge pur și simplu. Căștile din latex printre cele mai ieftine. Printre dezavantaje se numără durata de viață scurtă, faptul că trag de păr, și materialul care nu este pe placul tuturor.
 
 
5) Căștile de înot combinate – Printre materialele care merită menționat este, de exemplu, combinația între spandex și silicon. O cască din spandex este un compromis între o cască din material textil și una din silicon. La interior se află un material textil plăcut, care nu trage de păr, iar la exterior – un strat de silicon impermeabil. Deși această combinație de materiale este mai scumpă decât materialele obișnuite, este mult mai confortabilă. Casca este ușor de pus, dar este important să vi se potrivească foarte bine, altfel se poate întâmpla să vă alunece de pe cap.
 
 

Sfatul de final:

Rețineți că unele piscine nu permit intrarea fără cască. De aceea recomandăm să aveți mereu una la îndemână.
Dacă aveți o cască prea largă, vă recomandăm să o legați în jurul frunții și al urechilor.
Căștile de înot pot fi folosite și în apă sărată, dar recomandăm spălarea lor sub jet de apă dulce după utilizare.