Cum alegem labele de înot?

Labele de înot sunt companionul perfect al înotătorilor începători și profesioniști. Diversifică antrenamentele, măresc viteza de înot și mențin corpul în poziția corectă în apă. Știți ce labe de înot să alegeți pentru ca antrenamentul să fie o bucurie și nu un chin?

Tipuri de labe de înot

Labele de înot pot fi scurte sau lungi, înguste sau late, moi sau rigide, cu călcâi plin sau liber, ascuțite sau drepte, sau chiar cu formă absolut originală. Depinde ce vreți să faceți cu ele în piscină și la ce vă trebuie.
 

Cum trebuie să vi se potrivească labele de înot?

Cel mai important este ca labele de înot să se potrivească. Trebuie să stea fixe, nu au voie să iasă singure din picioare. Dacă îndoiți piciorul la vârf, labele nu trebuie să se îndepărteze de picior, ci să stea lipite. Dacă loviți aerul cu piciorul, labele trebuie să rămână neclintite. Nu este însă permis să vă strângă. Labele au în față un orificiu atât pentru scurgerea apei cât și pentru degete, astfel încât să poată ieși în afară. Așteptați-vă ca labele de înot să fie mai alunecoase în apă, de aceea este indicat să alegeți un model mai strâns pe picior, dar nu într-atât încât să vă jeneze. Pentru cei cu piciorul mai îngust, recomandăm ca laba să fie strânsă mai ales la gleznă, cu o deschidere pentru degetele de la picioare. Este mai bine să vă concentrați asupra procedurii de înot decât să vă preocupați constant să nu vă alunece labele din picioare.
 

 

Călcâi liber sau plin?

Începătorilor le recomandăm cu siguranță un călcâi plin. În labele cu călcâiul plin, forța este mai bine distribuită pe piciorul înotătorului, propulsându-l mai ușor. Labele cu călcâiul liber reprezintă alegerea înotătorilor cu gleznele mai lucrate, care au deja experiență. Curelele trebuie evitate de către cei care au probleme cu tendoanele lui Ahile și pentru care cureaua peste tendonul lui Ahile ar putea fi incomodă.
 

 Labele de înot moi

Sunt potrivite în special pentru începători. Lama moale a labei de înot asigură o mișcare lină a picioarelor în apă. Nu trebuie să loviți cu atât de multă forță și nu este atât de obositor. Labele ajută înotătorii începători să mențină o poziție orizontală corectă în apă, împiedicând picioarele să se scufunde. Pot fi folosite și de înotătorii avansați, care trebuie să lovească mai intens cu piciorul dacă doresc să-și mărească ritmul. Sunt cel mai des întâlnite în piscinele cehe, deoarece sunt foarte adaptabile. Exemple sunt aripioarele BornToSwim pentru un picior lat sau Aqua Sphere Microfin pentru piciorul îngust.
 
 
 

 Labe de înot rigide

Au o lamă dură, care nu se poate îndoi. În consecință, au și o rezistență mai mare la apă. Asta înseamnă un efort mai mare, dar și un înot mai rapid. Aceste labe sunt mai potrivite pentru înotătorii avansați, mai puternici sau pentru cei cu forță în picioare, deoarece înotul cu ele este mai solicitant. Labele de înot rigide sunt mai rar întâlnite decât cele moi. Pe de altă parte, dacă vă deprindeți cu ele, veți ajunge la celălalt capăt al piscinei în cel mai scurt timp. Printre exemplele tipice se numără modelul Tyr Hydroblade sau Speedo Fastskin Kick.
 

Labe de înot lungi

Sunt mai potrivite pentru începători sau pentru înotul în ape deschise. Vă ajută să aveți un ritm mai rapid și să vă mențineți mai ușor poziția corectă în apă, îmbunătățesc flexibilitatea gleznei înotătorului. Atenție însă, unele piscine nu le acceptă și s-ar putea întâmpla să vă interzică folosirea lor. Un exemplu de labe de înot lungi: Finis Long Floating Fins.
 

 

Labe de înot speciale

Unele labe au o formă specială și servesc unor scopuri diferite. Finis Positive Drive Fins, de exemplu, sunt adaptate pentru toate stilurile de înot, inclusiv pentru bras. Datorită extinderii lor în jurul întregului picior, și nu doar în față, pot fi folosite și la stilul bras.
 
Forma asimetrică și hidrodinamică a labelor Aqua Sphere Alpha permite o mișcare mai naturală a picioarelor. Sunt realizate dintr-o spumă ușoară, care plutește. Astfel, labele plutesc la suprafață, fiind imposibil de scufundat :-). Și cu acest gen de labe puteți înota toate stilurile de înot.
 
 

 

 Cum puteți înota cu labele de înot?

Labele de înot se pretează la orice procedură cu excepția picioarelor bras. Picioarele bras nu se pot înota cu labe. Puteți încerca, dar nu veți reuși! :-) Labele de înot vă ajută să înotați procedee precum fluture, spate și, desigur, craul. Vă recomandăm să combinați labele cu alte accesorii de înot, în special cu placa de înot sau cu palmarele.
 

Sfatul de final!

Labele de înot se încalță în apă, pentru că piciorul alunecă mult mai bine. Încălțarea labelor de înot ude cere nu doar mai puțin efort, ci prelungește durata de viață a acestora. Încălțarea labelor uscate poate duce la sfâșierea călcâiului labei. Așa că puneți-vă labele de înot după ce ați intrat în apă, pentru a rezista cât mai mult!
 
Trucul de final: La încheierea antrenamentului, înotați 200 m fluture folosind o plută și labe de înot. Fortifică abdomenul.