Cum alegem ochelarii de înot

Vă întrebați cum să alegeți ochelarii de înot potriviți? Aflați din articolul nostru cum să procedați și ce opțiuni aveți atunci când alegeți ochelari de înot. Oferta de ochelari de înot este vastă și fiecare își are preferințele personale, de aceea alegerea nu este ușoară, dar din practica noastră de înotători vom descrie și selecta cele mai populare modele specifice cu care avem cea mai bună experiență.

Alegerea ochelarilor de înot în funcție de culoarea lentilelor

 
Primul lucru pe care îl observăm la ochelari este culoarea lentilelor. Nu este însă vorba doar de aspect, ci și de funcționalitate: unele au efecte de luminozitate în apă, iar altele, dimpotrivă, atenuează lumina. Prin urmare, fiecare culoare este potrivită pentru altceva.
 
 
 Pentru înotul în piscine acoperite se recomandă lentile incolore sau de culoare deschisă. Avantajul lor este că oferă o vedere clară, fără distorsiuni, fiind potrivite pentru piscinele unde iluminarea este mai slabă. Cu lentilele incolore nu aveți cum să dați greș, acestea fiind foarte versatile.
 
 
 Pentru înotul în bazin descoperit, în ape deschise sau în mare se recomandă ochelari cu lentile mai închise la culoare. Alegeți de preferință lentile fumurii, oglindă sau polarizate, care atenuează lumina soarelui și nu obosesc ochii.
 
 
 Pentru înot atât în aer liber cât și în interior? Puteți folosi ochelari cu lentile de culoare închisă pentru înotul în bazin acoperit și de culoare deschisă pentru înotul în aer liber, ideea de bază fiind confortul. Dacă, de exemplu, înotați dimineața cu ochelari fumurii, într-o piscină slab iluminată sau dacă înotați cu lentile incolore sub soarele strălucitor, înotul poate deveni incomod. Prin urmare, este indicat să aveți ochelari pentru ambele variante.
 

Alegerea ochelarilor de înot în funcție de scop

 
 
Pentru înotul de agrement, pe primul loc sunt confortul și vizibilitatea. Dacă nu vă puteți decide asupra modelului, alegeți ochelari mai mari, care stau mai bine pe față. Noi am testat: ochelarii unisex Aquasphere Kaiman și popularul model Speedo Flexiseal pentru înotătoare. Alegerea este desigur o chestiune de preferință personală, dar ambele modele sunt cele mai populare în categoriile lor și vi le putem recomanda călduros.
 
 
Ochelarii de competiție sunt adesea mai mici și au un profil scăzut, pentru a minimiza rezistența în apă. Ochelarii de înot de competiție au și garniturile de etanșeizare mici; uneori acestea lipsesc, caz în care ochelarii sunt tip cochilie și înotul cu aceștia necesită timp de acomodare. În topul ochelarilor de înot de competiție găsim Arena Cobra Ultra Swipe și Speedo Fastskin Pure Focus Mirror, precum și Speedo Fastskin Hyper Elite Mirroror. Popularitatea acestor ochelari de competiție le atestă calitatea.
 
 
Triatloniștii au nevoie de un câmp vizual larg pentru a vedea ce se întâmplă în jurul lor. Prin urmare, ochelarii de triatlon tind să aibă un unghi larg de vizualizare. Totodată, acești ochelari trebuie să fie durabili și cu o etanșare ridicată, pentru a rezista la o posibilă coliziune cu un alt concurent. Din cauza curselor în ape deschise, acești ochelari au adesea lentile fumurii, oglindă sau polarizate. Pentru noi, Aquasphere Kayenne s-au dovedit foarte utili în toate competițiile de triatlon la care am participat.
 
 
Dacă pe uscat aveți nevoie de ochelarii cu dioptrii, posibilitatea de a purta ochelari cu dioptrii și la înot vă schimbă mult în bine experiența sporturilor de apă. Din păcate, opțiunile pentru ochelarii cu dioptrii sunt limitate și nu întotdeauna disponibile, dar ne bucurăm că totuși există.
 
 

Alegem ochelari de înot în funcție de vârstă și de gen

 
 
1) Majoritatea ochelarilor de înot sunt unisex, fiind potriviți atât pentru înotători cât și pentru înotătoare.
 
 
2) Femeile au fața mai mică și uneori ochelarii unisex clasici nu li se potrivesc. Ochelarii de înot pentru femei au lentile mai mici, adaptate orbitelor femeilor. Puntea nazală este și ea mai mică. Ochelarii de damă se remarcă și prin cureaua despicată pentru părul prins în coadă. Nu în ultimul rând, acest tip de ochelari au un design delicat, feminin. 
 
3) Ochelarii de înot pentru copii se împart în funcție de vârsta în categoriile 2–6 ani și 6–14 ani. Modelele pentru cei mici sunt adaptate fețelor copiilor, pentru a nu jena și a nu lăsa apa să intre, și sunt realizate din materiale rezistente la jocurile în apă. Foarte populari sunt ochelarii de înot Swimaholic Danube, care acoperă o mare parte a feței și sunt foarte rezistenți.
 

 

Sfatul de final

Orice pereche de ochelari de înot va începe să se aburească mai curând sau mai târziu. Depinde de temperatura apei, de transpirație, de temperatura de afară și de alți factori. De aceea vă recomandăm să citiți articolul următor, „Întreținerea ochelarilor de înot”, pentru ca investiția dvs. să reziste cât mai mult timp.
 
 
Dacă ochelarii nu vă vin bine, încercați să reglați puntea nazală (piesa din mijloc, care conectează lentilele) și eventual să o înlocuiți dacă acest lucru este necesar și posibil. Și cureaua de la spate poate fi ajustată, pentru a îmbunătăți mularea ochelarilor de înot pe față. Nu plasați cureaua imediat după urechi ci mai sus, spre creștetul capului.
 
Oferta noastră conține peste 300 de tipuri de ochelari de înot de toate culorile, tipurile și utilizările. O gamă variată, din care vă puteți alege cu siguranțǎ ochelarii ideali.